CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

El borgenc Marc Macià guanya la primera edició del premi Elvira Godàs amb un projecte sobre Pere Mías

Convocat per la Diputació de Lleida, el premi vol donar suport a projectes de recerca i difusió cultural i històrica d'àmbit local i comarcal.

(foto: arxiu)

El projecte titulat "El polític lleidatà Pere Mías Codina", de l'historiador borgenc Marc Macià Farré, ha estat el guanyador de la primera edició del premi de recerca Elvira Godàs, organitzat per l'àrea de Serveis d'Arxius, Estudis i Informació de la Diputació de Lleida i valorat amb 6.000 euros. Pere Mías (1880-1941) va ser diputat provincial per les Borges Blanques, conseller d’Agricultura de la Mancomunitat de Catalunya, diputat al Parlament als anys 30 i persona que va proclamar la República Catalana a les Borges l’abril del 1931 en tant que president del Comitè Revolucionari. Ara, amb el premi, el projecte s’ha de desenvolupar i ha de culminar amb la redacció del corresponent treball sobre Mías.

Marc Macià és doctor en Història Contemporània per la Universitat de Lleida (UdL), autor de treballs com “Dictadura i democràcia: les Borges Blanques 1923-1936”, amb el que va guanyar el Premi Josep Lladonosa l'any 2016. També és autor del llibre "Els frares: cent anys d'aprenentatges", “Anar al defora: Història i memòria de Llardecans” i coautor d'"Història de l'FC Borges 1917-2017", a més de diversos articles historiogràfics. Macià, col·laborador habitual de SomGarrigues, és professor associat a la UdL i tècnic de l’Espai Macià i forma part de la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges. 

Suport a la recerca
El premi de recerca Elvira Godàs, de caràcter biennal, vol donar suport a projectes de recerca i difusió cultural i històrica d'àmbit local i comarcal, alhora que pretén impulsar les xarxes d'investigació i de difusió del coneixement d'aquells treballs que s'endinsin en la història contemporània de la demarcació i que es fonamentin parcialment o totalment en els diferents fons documentals de la Diputació de Lleida i els seus organismes autònoms.

Aquest guardó vol retre homenatge a Elvira Godàs Vila, filla petita de Victorina Vila i Frederic Godàs (1879-1920), fundadors del Liceu Escolar de Lleida, inaugurat el 1906. Godàs va ser una mestra republicana exiliada a Mèxic i activista que va ostentar la presidència d'honor de la Asociación Archivo, Guerra y Exilio.