- Redacció

L'empresa Verlan estrena la instal·lació urbana de plaques solars més gran de la comarca

Són 1.100 panells fotovoltaics que s’han col·locat a la coberta de les naus que té a les Borges Blanques, amb una potència nominal de 400 kW. En una segona fase s’afegiran 234 panells més a una coberta nova.

L'empresa Verlan, dedicada a la injecció de peces termoplàstiques d'alta precisió per als sectors de l'automoció, industrial, elèctric i electrodomèstic, acaba d’estrenar una instal·lació de 1.100 panells solars fotovoltaics a la coberta de les naus que té a les Borges Blanques, amb una potència nominal de 400 kW. És la instal·lació més gran d’aquest tipus que es desplega en un immoble del nucli urbà, ja que fins ara ho era la de la cooperativa La Borgenca, també a la capital, que té uns 300 panells i 175 kW de potència nominal.

Amb aquesta actuació, Verlan inicia un ambiciós pla d'autoproducció elèctrica que li permetrà acabar l'any amb 1.334 panells operatius i una producció de més de 850.000 kWh anuals, ja que en una segona fase preveu instal·lar més plaques en una coberta nova. Això, segons l’empresa, ha de permetre reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera en 333 tones anuals i cobrir entre un 20 i un 25% de l’electricitat que requereix la fàbrica. Cal recordar que Verlan opera les 24 hores del dia i, per tant, no es pot abastir de l’autoproducció en les hores nocturnes.

En el marc d’aquest pla de descarbonització, més del 30% de la maquinària que fa servir Verlan ja és elèctrica i això suposa menys consum energètic, a més d’una major eficiència (ja que s’autoregulen els motors) i estabilitat en el procés de producció. Igualment, l’empresa té previst en un futur instal·lar punts de recàrrega elèctrica a la zona d’aparcament.

A Verlan, empresa fundada l'any 1977, actualment hi treballen 45 persones, entre les instal·lacions de les Borges i Barcelona. Disposa de 15.000 m2 de superfície i factura més de 10 milions d’euros anuals.