CULTURA
- Redacció / Torregrossa

La torregrossina Carme Vidalhuguet serà la comissària dels actes de l’Any Vallverdú

La commemoració del centenari del naixement de l’escriptor ponentí, estretament vinculat amb les Garrigues, arrenca amb el protagonista encara en actiu i publicant novetats editorials.

Carme Vidalhuguet, a la dreta, amb Vallverdú i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.

La filòloga i editora Carme Vidalhuguet (Torregrossa, 1965) serà l'encarregada de comissariar els actes de l'Any Vallverdú, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor ponentí Josep Vallverdú Aixalà, encara en actiu. La commemoració es va presentar l'11 de gener al Departament de Cultura, a Barcelona, amb les intervencions de la consellera, Natàlia Garriga; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; la comissària de la commemoració, Carme Vidalhuguet, i el mateix Josep Vallverdú.

Al llarg de l'any hi haurà conferències, presentacions i recitals a llibreries, biblioteques, centres culturals, escoles, instituts i universitats. Tot plegat ha de servir, segons la conselleria, "perquè Josep Vallverdú sigui tant justament homenatjat com degudament conegut i llegit arreu dels territoris de parla catalana". 

Exposicions, publicacions i jornades
S'ha preparat una exposició de petit format adreçada al públic general i pensada per itinerar pels circuits habituals de la Institució de les Lletres Catalanes i del Servei de Biblioteques de la Generalitat. També hi haurà una altra mostra amb tota la producció de l'escriptor i imatges, objectes i fotografies, que anirà a ciutats com Barcelona, Girona i Tarragona. A la tardor es faran unes jornades a l'Institut d'Estudis Catalans i a la Universitat de Lleida i, pel que fa a escoles i instituts, el Departament d'Educació crearà un espai a XTEC amb recursos didàctics relacionats.

De moment, no s'han anunciat actes a les Garrigues, on Vallverdú va estar molt relacionat. La mare era dels Omellons i ell va viure a Puiggròs durant 20 anys, entre el 1968 i el 1988, període en què va ser professor a les Borges, primer al col·legi Mare de Déu de Montserrat i, del 1980 al 1988, a l'institut, on es va jubilar. El 1989, el centre passaria a portar el seu nom. Va ser allí on, de fet, va arrencar la relació amb Carme Vidalhuguet, que, des que es dedica al món de l'edició, s'ocupa de la seva obra. L'any passat, l'Ajuntament de les Borges el va nomenar fill adoptiu.

Novetats editorials, encara
Fa quatre mesos, Pagès Editors va publicar un nou poemari de Vallverdú, Atresorat silenci. En les mateixes dates, Editorial Fonoll va treure un llibre entrevista de Francesc Canosa a Josep Vallverdú. Pagès, Fonoll, Proa i La Galera també presentaran novetats de l'autor.