CULTURA
- Redacció / Alfés

L’artista Marina Guiu prepara un monòleg teatral sobre l’abús sexual infantil

La peça continua les il·lustracions que va començar a fer el 2019, i a les quals posteriorment va afegir text, fins a crear un àlbum il·lustrat. Fins ara no ha trobat cap editorial que vulgui publicar el llibre.

Imatge del vídeo promocional del projecte 'La Muda' (Foto: M.G.)

La il·lustradora i actriu aufesina Marina Guiu presentarà el 21 d'abril al Centre Cívic Can Felipa de Barcelona el monòleg teatral La Muda, un espectacle que està creant en aquest mateix espai des de l'octubre gràcies a una residència artística.

Tal com exposa la mateixa Guiu, hi abordarà l'abús sexual infantil "en primera persona, des de l'autoficció". Tot i això, rebutja que la peça parli únicament d'ella i reivindica donar veu a moltes altres persones que han sobreviscut a aquesta violència. 

En la posada en escena tindran gran importància els audiovisuals i les seves pintures. 

En procés des del 2019
L'artista explica que el monòleg La Muda sorgeix com a continuació de les il·lustracions que va començar a fer el 2019, amb el desig d'abordar l'abús sexual infantil.

Després dels dibuixos, va decidir afegir-hi text, fins a confeccionar un àlbum il·lustrat que en aquests moments és inèdit. "És un llibre", diu, "que no aconsegueixo publicar". Marina Guiu ho atribueix al rebuig de les editorials a afrontar la temàtica. En aquest volum, segons apunta, ja intenta "donar veu a totes aquestes persones que han patit abusos". 

Davant les portes tancades a la proposta, va voler explorar una altra via per donar sortida al seu missatge, i va aparèixer la idea de convertir-ho en un monòleg teatral. En aquesta línia, apunta que La Muda és "un projecte amb una mateixa arrel, que té diverses branques". 
 
L'impuls d'un taller i de l'entorn
Guiu va començar a donar forma al monòleg en un taller amb l'actriu, directora i dramaturga Bàrbara Mestanza, el 2021. Més tard, en va presentar una part del procés creatiu al Festival Fabià Puigserver. L'obra que estrenarà a Can Felipa ha estat codirigida per la mateixa Marina Guiu i per Raquel Arnaiz, i l'aufesina subratlla també que compta amb "tot de dones que m'estan ajudant molt" en la preparació tècnica de l'especale.