LABORAL, POLÍTICA
- Redacció / Les Borges Blanques

El cap de premsa de l’Ajuntament de les Borges encadena serveis al consistori sense concurs públic

Tot i que la normativa estableix que per a necessitats recurrents caldria obrir una contractació pública, el consistori ha anat encomanant la mateixa tasca a la mateixa persona sense un procés de licitació.

El lleidatà Èric López exerceix com a cap de premsa de l'Ajuntament de les Borges des de l'any 2012, pocs mesos després que Enric Mir esdevingués alcalde. Des de llavors, és qui ha marcat la política comunicativa del consistori i ha assumit un rol similar al d'un càrrec de confiança, amb una clara incidència política en el dia a dia municipal. Quant a la seva contractació al llarg de tots aquests anys, hi ha dades publicades des del 2016. En aquell moment estava contractat mitjançant un procediment negociat sense publicitat, que finalitzava el 2018. El 2019 i 2020 no consta cap contracte de gabinet de premsa, tot i treballar-hi igualment, i del 2021 cap aquí, el servei se li ha encomanat amb una successió de contractes menors.

La normativa estableix, però, que els contractes menors només s'haurien d'aplicar per cobrir necessitats puntuals, esporàdiques i urgents, no per a serveis que es repeteixen de manera periòdica i previsible i esdevenen pràcticament estructurals; aquests s'haurien de vehicular mitjançant un procediment de contractació pública sotmès als principis de pública concurrència i publicitat, independentment de la quantitat econòmica. Diversos informes d'Intervenció del mateix consistori, de fet, ja adverteixen de la successió continuada d'alguns contractes menors, entre els quals el de premsa i comunicació institucional.

La Fira de l'Oli, a part
A banda del gabinet de premsa, Èric López també ha sigut en l'última dècada l'encarregat de la comunicació de la Fira de l'Oli, una feina que ha acostumat a facturar a part i que, tot i repetir-se anualment, tampoc s'ha licitat de manera pública. Des del 2019 se li ha anat adjudicant en forma de contracte menor, sovint amb la concurrència de tres pressupostos, tot i que sempre és López qui s'acaba enduent l'encàrrec; algunes de les altres firmes o persones que aparentment hi opten acaben facturant altres conceptes al consistori al llarg de l'any, ja sigui publicitat, material audiovisual o altres serveis de comunicació. La contractació de López sembla fins a tal punt assumida, que és habitual adjudicar-li en juntes de govern celebrades només dos dies abans de l'inici de la Fira, quan fa setmanes que ell mateix treballa en la preparació del certamen.

Per dues vies
L'any 2021, com havia fet en els últims anys, Èric López es va presentar amb el seu NIF per portar la comunicació de la Fira de l'Oli però, aquesta vegada, el consistori no li va adjudicar, sinó que ho va fer a una altra empresa, Comestrategics. El domicili social amb què va ser creada Comestrategics és el mateix que el d'una firma anterior de López i l'administradora única de Comestrategics és Teresa Ribes, mare de López i exdiputada de CiU. La feina, però, l'acabaria fent López, com cada any, però aquesta vegada havent-hi optat per dues vies diferents. El 2022 i 2023 ja només hi optaria mitjançant Comestrategics, empresa a qui s'ha adjudicat el servei aquests anys.
Entre el servei de gabinet de premsa, la comunicació de la Fira de l'Oli i altres conceptes com l'elaboració de butlletins municipals, López ha cobrat del consistori una mitjana anual de més de 25.000 euros en els últims quatre anys, xifra que si es computés com a conjunt, superaria el topall dels 15.000 dels contractes menors i, per tant, també obligaria a obrir un concurs públic per a tot el paquet.