AGRICULTURA
- Redacció / Els Torms

La DOP Les Garrigues denuncia Olicatessen per fer servir la paraula Garrigues al web

L'organ considera que el molí fa un ús indegut del concepte ja que no està inscrit al Consell Regulador de la DOP Les Garrigues. Des d'Olicatessen al·leguen que les mencions fan promoció de la comarca i que no apareixen en la promoció de l'oli..

Equip d'Olicatessen davant dels olivers amb què produeixen el seu oli (Foto: Olicatessen)

La Denominació d’Origen Protegit (DOP) Les Garrigues ha denunciat l’empresa Molí dels Torms S.L., responsable de la marca Olicatessen, perquè considera que fa un ús indegut del terme “Les Garrigues” al seu portal web. En conseqüència, la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i  Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica ha iniciat un procediment sancionador pel qual proposa una multa de 4.001 euros al molí, que podrien reduir-se a 2.400,60 euros si es reconeix la responsabilitat i es fa el pagament abans de la resolució de l’expedient.

L’expedient obert recull diversos apartats del web d’Olicatessen en què s’empra el concepte “les Garrigues”, com per exemple en notícies publicades, en apartats on es descriu l’empresa i s’ubiquen les seves instal·lacions, es fan entrades de tipus cultural i, fins i tot, una on s’explica què és una “denominació d’origen” i el motiu pel qual des d’Olicatessen no en formen part.  

El president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau, diu que “no volem que els posin multes, però sí que volem que treguin el nom”. A més, apunta que aquest és un procediment habitual i que abans s’havia advertit al molí. 

Des de la firma al·leguen que en cap cas s’ha utilitzat Les Garrigues per fer publicitat dels productes i que el concepte no apareix ni en fotografies ni tampoc en l’etiquetatge. També subratllen que no comparteixen els criteris de la DOP i que no tenen “cap interès, tot el contrari, que el consumidor pugui pensar que estem dins la DOP Les Garrigues”.

Emma Rovira, directora d’Olicatessen es mostra indignada: “vaig preguntar al Departament si tenia la paraula ‘Garrigues’ vetada. La resposta va ser que sí”. I afegeix que “és lamentable que haguem de cedir a aquest xantatge”. La firma ha iniciat una campanya a les xarxes socials per informar i criticar aquest procediment sancionador. 

Els últims anys, altres molins com Albium, de l’Albi, també han hagut de fer front a procediments d’aquest tipus per mencionar “Les Garrigues” als seus espais web. En aquell cas, van ser apercebuts i se’ls va donar un termini per retirar les etiquetes on constava “les Garrigues”, sense arribar a la sanció econòmica.