AGRICULTURA
- Redacció / Els Torms

El cas Olicatessen uneix els productors de fora la DOP

Els 37 molins i cooperatives de la comarca administrativa que no formen part de l'organisme, 27 es van reunir ahir als Torms per fer front comú i organitzar-se per participar a la taula de treball que s'ha decidit crear recentment.

Reunió mantinguda als Torms pels operadors de l'oli que no formen part de la DOP. (Foto: E.R.)

La denúncia de la DOP Les Garrigues al molí dels Torms Olicatessen per l'ús del terme Garrigues a la seva pàgina web ja ha tingut dos derivades.

La primera va ser una cimera que va reunir els principals representants administratius i del sector de l'oli. Tal com va avançar el SomGarrigues, representants del departament d'Acció Climàtica, de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal de les Garrigues, membres del consell regulador de la DOP les Garrigues i productors que no formen part de l'organisme es van trobar el 19 d'abril a la Delegació del Govern a Lleida, amb l'objectiu d'abordar el conflicte obert pel cas Olicatessen i, de retruc, per posar sobre la taula el rol de la DOP les Garrigues. 

Davant l'enrocament de les parts i la manca d'un punt de trobada entre els productors, es va acordar crear una taula de treball que permeti intercanviar punts de vista i obrir un diàleg.

La segona conseqüència és l’aliança dels productors garriguencs que no formen part de la DOP les Garrigues. Fruit de la reunió institucional, aquests operadors es van mobilitzar ràpidament i van dur a terme una reunió ahir al vespre als Torms.

La sessió va servir per explicar la cimera prèvia, per acordar un marc i línies de treball i per designar quatre representants per a la taula de treball. Tot i que encara no hi ha data per a la primera sessió d'aquesta taula, des d'Olicatessen esperen que això serveixi per evitar que s'endarrereixi o que no s'acabi fent.

La directora de la firma, Emma Rovira, destaca que en la trobada “hi havia moltes ganes de treballar junts. Som competència, però també aliats”. El president de la cooperativa de la Granadella, Ramon Barrull, subratlla “ens volem asseure a la taula i modernitzar la DOP”.

Entre les propostes dels 37 molins garriguencs n’hi ha de vinculades a la producció, la traçabilitat i la comercialització, a més de la forma de funcionar de l’organisme.   

El president de la DOP les Garrigues Enric Dalmau explica que properament s'ha de convocar el consell rector de la Denominació d'Origen per parlar internament amb els productors que en formen part de les accions a dur a terme i la seva participació en la taula.  

Aquest matí, Unió de Pagesos ha emés un comunicat en què dona suport al molí dels Torms Olicatessen davant la denúncia per l’ús del terme ‘Garrigues’ en el seu web. El sindicat considera que la DOP les Garrigues “va incorrer en un excés de zel legislatiu” i que l’actuació “està fora de lloc i ratlla l’absurditat”.