ENERGIES, PATRIMONI
- Redacció / Les Borges Blanques

ASG construeix una línia elèctrica a tocar del jaciment de les Roques Guàrdies, a les Borges

La línia procedeix de la subestació elèctrica de Juneda i ha de servir per aportar energia a una estació de bombament del canal pròxima a l’àrea de servei de l’autopista.

L’empresa Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) va començar fa uns mesos els treballs per desplegar una línia elèctrica de mitja tensió entre la subestació de Juneda i l’estació de bombament que el canal Segarra-Garrigues té al terme de les Borges pròxima a l’àrea de servei de l’autopista. Ara, els operaris estan aixecant les torres elèctriques de la línia, algunes de les quals se situen al tossal de les Roques Guàrdies, a escassos metres del jaciment arquelògic homònim, cosa que ha sorprès diversos veïns del municipi.

Segons expliquen fonts de l’empresa a SomGarrigues, l’objectiu de la línia és dotar l’estació de bombament de la potència necessària per fer arribar l’aigua a tot el sector 9.2, un dels més grans de la xarxa del canal, i assolir així els 4.800 kW de subministrament real. “És la potència que necessitem per abastir tot el sector”, afirmen des d’ASG. La línia té 25 kV de tensió, fa 7 km de llargada i és pràcticament tota aèria, amb uns 200 metres soterrats. La previsió de l’empresa és acabar-la enguany per tal que estigui operativa per la campanya de l’any que ve. En relació al jaciment arqueològic, ASG assegura haver fet tots els treballs previs d’informació i seguiment que requereix la normativa.

Un paratge emblemàtic
El jaciment de les Roques Guàrdies se situa cronològicament a l’edat del bronze (s. IV-II aC) i conté pintures rupestres, descobertes el 1985 i actualment en un estat de conservació deficient, que formen part del conjunt de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica inscrit el 1998 com a Patrimoni Mundial de la Unesco. El jaciment també està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).