COMARCA, POLÍTICA
- Redacció

La campanya també es juga a les xarxes

En els comicis del 2019, una part important de les candidatures va crear comptes a Facebook i a Instagram. Les últimes setmanes, moltes han reprès l'activitat, aturada el mateix 2019, i també s'han creat nous perfils, principalment a Instagram.

Els candidats i el programa electoral també cada cop arriben més via xarxes socials (Il·lustració: Pikisuperstar)

Un pla mig; la mirada i el somriure, directes a càmera, i una frase curta que ho acompanyi: a vegades una proposta electoral, a vegades el compromís del candidat de treballar pel poble. Aquest és el format que comença a fer fortuna entre els membres de les llistes electorals garriguenques, ara que cada cop més candidatures tenen un compte a les xarxes socials.

En l'actualitat, diversos grups de fins a 17 municipis, la meitat dels 34 que formen part de l'àrea d'interès informatiu del SomGarrigues  difonen les seves idees per mitjà de Facebook o Instagram. El 2019, es va produir la primera onada d'incorporacions a la primera xarxa, tot i que també n'hi va haver que ho van fer a la segona.

Les últimes setmanes, una part d'aquests perfils ha recuperat l'activitat, després d'estar gairebé aturats des dels últims comicis. A banda, una dotzena de noves llistes ha fet cap a Instagram, principalment, per presentar-hi els candidats i algunes línies programàtiques.

Novetats i continuïtats
El que més ha dominat entre finals d'abril i principis del mes de maig han estat les fotografies de la candidatura, així com també les fotografies o vídeos curts dels seus integrants. 

Qui s'hi va posar primer, amb diferència, va ser Fem Poble Juncosa, que va crear el compte el desembre del 2022. Tots Som Juncosa, la segona llista juncosana, també fa dies que treu partit del llenguatge de les xarxes socials. Independents i Junts per Bovera, Activem l'Albagés xTu i Fulleda xTu, ERC les Borges o Junts Impulsem Juneda han aterrat recentment a Instagram. També les tres candidatures de Torregrossa. La Granadella pel Futur hi ha creat un nou perfil i ha abandonat el compte Independents per la Granadella creat arran dels comicis del 2019.

Qui més ús havia donat als perfils existents eren candidatures a l'oposició, com Borges per la República, uns dels més prolífics tant a Facebook com a Instagram, el PSC de Juneda, o Compromís per Torregrossa.

Les xarxes també mostren les continuïtats i discontinuïtats entre formacions. Tant el Facebook d'Impulsem Castelldans, com el d'Impulsem Juneda provenen de l'època en què Conrad Llovera i Antoni Villas militaven a Junts. L'Instagram de la llista de Llovera també és reutilitzat, mentre que el de Juneda és nou.