CULTURA

Les biblioteques comarcals fan front a la crisi amb els actes culturals de primavera

Un grup d’alumnes del CEIP Manuel Ortiz participant en una de les activitats de la biblioteca. Foto: Biblioteca Joan Duch

Les biblioteques de Juneda i les Borges continuen amb la seua programació cultural gratuïta i oberta a tothom.

En el cas de la Biblioteca Joan Duch de Juneda ha omplert el mes de maig d’activitats per a totes les edats. Així, els nens i nenes de primer i segon del CEIP Manuel Ortiz van anar a la biblioteca per tal de conèixer de més a prop el funcionament intern i com estan organitzats tots els documents. A través d’un joc de dòmino d’enigmes els més petits van poder fer encaixar cada pregunta amb la seva resposta i així poder trobar els documents al prestatge corresponent. Aquestes sessions de formació per als usuaris més joves de la biblioteca van acabar amb l’explicació de contes.

També durant aquest mes de maig es va dur a terme el tercer curs de formació bàsica d’Internet per a adults. Aquestes sessions formatives es fan cada dilluns i divendres de 2/4 de 4 a les 5h. Així, segons la directora del centre, Isabel Solé, “la gran demanda d’inscripcions deixa clar que a Juneda els usuaris adults no es volen quedar desconnectats de les noves tecnologies”.

Paral·lelament, i en coordinació amb l’Associació de Dones Junieta, es va organitzar una xerrada-taller de postres per a diabètics. En aquest cas la dietista Gemma Esteve es va encarregar d’explicar quins productes alternatius es poder fer servir per a poder gaudir d’algunes postres sense haver de patir per l’increment de sucre a la sang, mentre que el cuiner Jordi Reñé va portar a la pràctica l’elaboració d’una d’aquetes especialitats. L’acte va acabar amb un berenar per a tots els assistents amb una mostra de postres sense sucre.
Aquesta última activitat s’emmarca dins de la Setmana de la Salut, que de manera conjunta s’organitza amb les biblioteques de la comarca i, enguany concretament, amb l’Associació de Diabètics de Lleida.

Per acabar, el dimecres 26 de maig el Club de Lectura d’adults va dur a terme l’última sessió. Així, es va comentar La maternitat d’Elna en una trobada que va comptar amb la presència de l’autora Assumpta Montellà. “Aquesta activitat de lectura, que és el primer any que es fa, ha estat molt ben acollida pels lectors i segur que el proper curs es repetirà amb molt de gust”, detalla Isabel Solé.

Les Borges Blanques

Pel que fa a la Biblioteca Marquès d’Oivart de les Borges, el passat dijous dia 13  va celebrar la trobada de cloenda del Pla Pilot de Lectura Fàcil, un projecte en què és l’ única biblioteca de Lleida que hi participa, al costat de tres biblioteques més de tot Catalunya, les de  Tortosa, Palamós i Moià.

Els monitors i participants assistents van poder intercanviar durant la trobada opinions i experiències sobre aquest pla que vol incentivar la lectura entre els no lectors habituals. Carme Mayol, de l’Associació Lectura Fàcil, va presidir l’acte i es va mostrar molt interessada especialment en el grup muntat a la Residència de la Gent Gran de les Garrigues, coordinat per la voluntària Núria Rufé Jorba. A més, el 31 de maig es gravarà a la Residència una de les sessions, que entrarà a  formar part d’un DVD de bones pràctiques a nivell de tot Catalunya. La trobada de cloenda va acabar amb la presentació del llibre Històries de l’Ave, de Marta Alòs, a càrrec de l’editor de De París Edicions. A més, van comptar amb la presència de l’actor Víctor Saló, que va delectar els assitents amb un parell de representacions d’aquestes històries. Paral·lelament, la biblioteca ha acollit les visites escolars emmarcades en la Setmana del Llibre Infantil i Juvenil, amb exposició monogràfica

De l’ABC a l’SMS, que tracta de la comunicació i de la seva evolució.  Han passat a visitar-la tots els alumnes de primària dels col·legis Joan XXIII i Nostra Senyora de Montserrat de les Borges Blanques. Durant la visita  s’expliquen contes i històries i s’anima els alumnes de 3r, 4t i 5è a participar a la 8a Bibliocursa de la biblioteca.