POLÍTICA
- Redacció

El PSC podria tindre la clau de la majoria al Consell Comarcal de les Garrigues

Un dia després de les eleccions, la composició de l’organisme encara és una incògnita per a tots els partits. La manera de computar els vots i regidors de la plataforma Xtu en seria el desllorigador.

Un dia després de les eleccions municipals, encara ningú té clar com queda la composició del Consell Comarcal de les Garrigues. Les dades oficials no es fan públiques fins que es constitueixen els ajuntaments, cosa que sol ser a mitjans de juny, però des del mateix vespre de les eleccions que cada partit fa els seus càlculs, i no sempre coincideixen.

Una de les dades que ballen té a veure amb la manera de computar els vots i regidors de la plataforma independent Xtu, que a les Garrigues aixopluga fins a set candidatures (a les Borges, a Juneda, a l’Albagés, a la Granadella, a l’Espluga Calba, a Fulleda i al Cogul). Són un total de 22 regidories i 1.552 vots, però alguns càlculs que circulen els compten per separat i, per tant, només atorguen representació a la llista més nombrosa, que és la de les Borges, representada pel grup Borges per la República-Per tu. Segons aquest càlcul, Xtu tindria un sol conseller comarcal, Junts-CM mantindria els deu actuals (la majoria absoluta), ERC-AM baixaria de vuit a set i el PSC es quedaria amb un que ja té.

Si la Junta Electoral, en canvi, compta les candidatures de Xtu de manera conjunta, que és tal com aquestes es van registrar, els seus representants pujarien a tres, Junts-CM baixaria a nou (perdria la majoria absoluta), ERC baixaria de vuit a sis i el PSC continuaria mantenint un conseller. Amb aquest escenari, el PSC tindria la clau de volta per sostenir un govern majoritari de Junts-CM o, per contra, intentar bastir una alternativa amb ERC i Xtu.

De moment, la Generalitat ha publicat aquesta tarda un primer comunicat en què concreta quants consellers ha tret el partit amb més representació a cada comarca, i a les Garrigues n’atorga nou a Junts-CM, però no especifica els de la resta. De ser així, es confirmaria el còmput conjunt de Xtu i, per tant, també el paper decisiu de l’únic membre del PSC. El coordinador de Xtu, Miquel Àngel Ribes, explica a SomGarrigues que, a diferència d’Acord Municipal o Compromís Municipal (les coalicions que fan de marca blanca d’ERC i Junts, respectivament), Xtu és un sol partit i, per tant, les set candidatures garriguenques s’haurien de comptabilitzar agrupades. Tot i així, recorda que no serà fins passada la constitució dels ajuntaments que la Junta Electoral designi quants consellers toca a cada formació.

Noms per decidir
Si la composició final del Consell encara és un misteri, més ho són els noms de qui n’acabarà formant part. El fins ara president, Jaume Setó, integrava la candidatura de Junts-CM a la Floresta, on aquest espai sempre havia sortit vencedor. Aquesta vegada, però, s’ha girat la truita i ERC-AM s’ha fet amb quatre dels cinc regidors. Al cinquè, que correspon a Junts-CM, hi ha un empat entre Rosa M. Solé i el mateix Jaume Setó i, per tant, caldrà veure qui l’ocupa. Cal recordar que per a ser membre del Consell Comarcal s’ha de ser regidor d’un municipi.