CULTURA
- Redacció / Torregrossa

La festa del Pou Bo de Torregrossa s’avança i se suma a l’aplec geganter

Serà el 3 de juny i les activitats duraran tot el dia. Començaran a les 10 h del matí i s'allargaran fins a la nit. Els grallers Els Descordats presentaran en societat el nou gegantó que han creat. 

Un moment de la festa de l'any passat. (foto: Xavi Minguella)

L'associació Amics del Pou Bo, el grup teatral Tour-Mix Teatre i els Grallers Els Descordats han decidit avançar al proper 3 de juny la Festa del Pou Bo. En aquesta edició, la tretzena, s'hi sumaran la difusió de la llegenda popular lligada al paratge natural del Pou Bo, que habitualment tenia lloc al setembre, amb la trobada gegantera, que enguany arriba a la XIV edició i que ja se celebrava al mes de juny. 

El programa, que s'estén des de les 10 h matí i fins a la nit, contempla un mercat d'artesania, una  trobada de puntaires, una ballada de danses, un vermut popular, un taller de macramé, la plantada de gegants i la cercavila posterior, la representació de la llegenda del Pou Bo, a més de la presentació i bateig del nou gegantó d'Els Descordats. També hi haurà una mostra sobre la construcció d'aquesta figura, un sopar de colles geganteres i un concert a càrrec de la golmesenca Xènia Páez. 

Figures noves i existents 
Un dels punts forts de la jornada, a banda de la posada en escena de la llegenda del Pou Bo, serà la presentació i el bateig del nou gegantó de la colla Els Descordats, una figura que han elaborat els últims mesos a partir d'un procés col·laboratiu dins del grup, en què han pres part tant els infants i joves com els adults. La imatge és no-binària i per a la seva aparició es vincularà amb la narració popular del Pou Bo. A més, d'acord amb la tradició existent a Torregrossa, es preveu que un cop batejat es llencin caramels i dolços com a celebració

Juntament amb el gegantó, i amb el Roc i la Vicenta, els gegants existents, que li faran de pare i mare, els cinc capgrossos del Pou Bo (lo Vilot, el Pollegons, l'Amagat, el Tossalet i el Vencilló) també faran acte de presència dins la festa, tant al matí durant les danses, com a la tarda aprofitant la cercavila pels carrers del municipi. 
En la trobada participaran 9 colles geganteres de Ponent i la Franja.