GASTRONOMIA, LLEURE
- Redacció / Les Borges Blanques

El concurs de paelles de les Borges es farà al setembre

L’associació Amics del Terrall, organitzadora de la trobada, va aprovar ahir diumenge els relleus a la junta, que ara presidirà Roser Vila.

(foto: arxiu)

El concurs de paelles de les Borges Blanques, que habitualment es feia al juny, enguany es farà el 24 de setembre. Així ho ha decidit l’associació Amics del Terrall, organitzadora de l’esdeveniment des de fa 30 anys, que ha volgut evitar la saturació d’actes d’aquests dies, com l’Aplec del Caragol de Lleida o el Concurs de Cassoles de Tros de Juneda (10-11 de juny) i traslladar la festa just passat l’estiu. La mesura, de moment, està pensada només per aquest any.

Un altre motiu per no fer el concurs al juny era la coincidència amb la renovació de la junta de l’entitat, que es va aprovar ahir diumenge en assemblea extraordinària. Roser Vila relleva Josep Domènech a la presidència, i estarà acompanyada de Consol Barana com a vicepresidenta, Raquel Moya com a tresorera i Beatriu Caicedo com a secretària, a més de diverses noves vocalies en una junta formada íntegrament per dones. De la junta anterior continuen quatre membres.


Junta entrant, amb Roser Vila com a presidenta.


Junta sortint, presidida per Josep Domènech.

L’actual associació Amics del Terrall es va fundar el 1991 i aquell mateix any ja va convocar el concurs de paelles a l’emblemàtic passeig arbrat de les Borges, que amb els anys ha esdevingut l’activitat estrella de l’associació. El 2020 i el 2021, per la Covid, no es va poder celebrar.

Val a dir, però, que als anys 50 del segle XX ja s’havia creat una associació Amics del Terrall, que combinava la dinamització del passeig amb la difusió cultural catalanista, dins dels límits del que permetia la dictadura. A diferència de les basses d’aigua de la resta de pobles, que es van cobrir i convertir en places pel temor al paludisme, les del Terrall de les Borges es van salvar i han estat un dels actius principals de l'imaginari borgenc.

Desapareguda aquella primera entitat, el 1991 es va refundar, de la mà d'Andreu Salvadó, aleshores tinent d'alcalde al govern municipal de Josep Domènech. Temps després, Domènech també presidiria l’associació, en un període que va acabar ahir.