POLÍTICA
- Redacció

El PDeCAT facilita el pacte amb ERC i el PSC a la Diputació de Lleida

L’escó d’Ara Pacte Local ajuda a conformar una majoria que, per si sols, ERC i PSC no tindrien. Els republicans i Junts s’acusen mútuament de no haver assolit un acord a les diputacions de Lleida i Tarragona.

Ordeig (PSC), Vergçes (UA), Fornells (ERC) i Pujol (PDeCAT) van rubricar ahir el pacte.

Ahir es va fer públic el pacte a què han arribat ERC, el PSC, Unitat d’Aran (associada al PSC) i Ara Pacte Local (APL), la marca amb què el PDeCAT ha concorregut a les últimes eleccions municipals, per governar la Diputació de Lleida els pròxims quatre anys. Entre tots sumen 13 escons en un plenari de 25. Els resultats de les municipals havien deixat una distribució de 10 per a Junts, 8 per ERC, 4 pel PSC-Unitat d’Aran, 2 pel PP i 1 per APL. ERC i el PSC, per tant, no arribaven a la majoria absoluta, per la qual cosa ha sigut clau la incorporació d’Ara Pacte Local, representat per l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol.

Pujol havia una de les fundadores del partit Impulsem Lleida, sorgit de l’òrbita del PDeCAT ara fa un any i que s’ha presentat a les municipals en coalició amb Junts. L’alcaldessa d’Aitona, però, se’n va acabar desmarcant i va decidir afegir-se a les files del PDeCAT, capitanejades per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

Amb l’acord d’ahir, ERC mantindrà la presidència de la Diputació per “continuar amb la línia de gestió que en el mandat 2019-23 s'ha caracteritzat per eliminar els ajuts directes discrecionals en benefici d'un sistema de repartiment dels fons sobre bases equitatives, públiques, transparents i objectivables; reconeixent l'autonomia municipal a l'hora de decidir la destinació de la inversió a cada poble; aplicant criteris de discriminació positiva en favor dels municipis en risc de despoblament o que pateixen el condicionant de viure en l'entorn de muntanya, i defensant la nació catalana i les llengües catalana i aranesa”, diu la formació en una nota als mitjans.

Ahir mateix, Junts va emetre un comunicat en què assegurava que el passat 7 de juny havia traslladat a ERC una proposta per alternar-se les presidències de les diputacions de Lleida i Tarragona i que ERC havia anat postposant la resposta, fins que ahir es va conèixer el pacte amb el PSC i PDeCAT. Al seu torn, els republicans afirmen que la seva prioritat era que a cada diputació governés la força més votada (Junts a la de Lleida i ERC a la de Tarragona), cosa que, segons diuen, va rebre una evasiva de Junts, com també una segona proposta de presidències alternades i que “avui Junts s’atribueix, sabent que l’havien rebutjat”.