SALUT
- Redacció

Tercer dia de contaminació per micropartícules

La situació va ser especialment desfavorable ahir, amb una concentració mitjana de 91 ?g/m3 a l’estació de Juneda, la xifra més alta de Catalunya. Avui, la situació persisteix i la Generalitat activa un episodi per contaminació.

(foto: Xavi Minguella)

La comarca encara ja el tercer dia amb l’aire contaminat per concentració de micropartícules PM10. Dilluns, la mitjana diària que va registrar l’estació de mesurament de Juneda, l’única a les Garrigues, va ser de 57 μg/m3, superior als 50 μg/m3 a partir dels quals la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic qualifica la qualitat de l’aire com a desfavorable. Ahir, la situació encara es va agreujar, assolint una mitjana diària de 91 μg/m3, amb molts moments del dia registrant pics de més de 100 μg/m3. Va ser la mitjana diària més alta de totes les estacions de Catalunya.

Aquest dimecres, l’episodi persiteix i a les 12 del migdia la concentració de micropartícules ja era de 75 μg/m3. D'acord amb el que estableix el protocol de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, avui s’ha activat un episodi de contaminació de PM10 a tot Catalunya. Això passa quan la mitjana diària dels nivells de PM10 són superiors a 50 μg/m3 en més d'una estació de mesurament de la Zona de Protecció Especial (Barcelona) i, al mateix temps, també es donen superacions a la resta de Zones de la Qualitat de l'Aire de Catalunya.

La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats a tot Catalunya i es podria tornar a superar els 50 μg/m3 durant el dia d'avui, donat que es preveu que la intrusió de pols africana persisteixi i les condicions de dispersió no millorin significativament.

Ahir a la tarda, l’Ajuntament de les Borges Blanques va alertar de la situació i va fer una crida a reduir els desplaçaments amb vehicle privat i, en tot cas, fer una conducció eficient. Aquestes són algunes de les recomanacions que indica la Generalitat en episodis d’aquest tipus.