CLIMATOLOGIA
- Redacció

L'episodi de ruixats deixa registres d'entre 15 i 46 litres en poca estona

A Juneda, Cervià i les Borges es van produir ratxes de vent superiors als 60 km/ h. Protecció Civil havia activat el el Pla Inuncat en fase d'alerta per les previsions de xàfecs intensos amb tempesta a gran part del país.

Imatge d'arxiu d'unes precipitacions recents a les Borges (Foto: X.M.)

Protecció Civil va activar ahir el Pla Inuncat en fase d’alerta per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de xàfecs intensos amb tempesta a gran part del país. Les estimacions apuntaven a pluges que podien superar els 20 mm en 30 minuts, a més d’episodis de temps violent, com pedra i ratzes molt fortes de vent. 

A l’àmbit garriguenc, els registres de les estacions meteorològiques mostren pluges d’entre 15 i 46 litres a bona part dels municipis. Les dades de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) parlen de 46.8 l a Maials, 27,4 l a les Borges i 19,6 a la Granadella. Les de Meteoclimatic són lleugerament més baixes a les Borges i la Granadella, de 25,9 l i 12,6 respectivament. A Maials, la intensitat de la precipitació va ser de 20,6 l en 30 minuts. 

L’Agència Espanyola de Meteorologia indica que van caure 34,4 l al Soleràs i 12,2 l a la Pobla de Cérvoles. La de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre en xifra 22 a Almatret. Les estacions particulars dins de xarxes com Meteoclimatic o ClimateMeteoInfo van registrar 30 l a Arbeca, 26 l a Cervià de les Garrigues, 23,9 a Vinaixa, 20,8 a Juneda, 19,1 l a l'Albi, 16 l als Omellons o 15,7 l a Bellaguarda. A Arbeca, la intensitat de la pluja va arribar a ser de 15,5 l en 15 minuts. 

Així com en territoris veïns es van registrar ratxes de vent iguals o superiors als 100 km/h, les més altes detectades a la comarca, que tenien una gran potència, van ser a Juneda, amb 64,4 km/h, a les Borges, amb 61.9 km/h, i a Cervià de les Garrigues, entorn dels 60 km/h.