INCENDI, SERVEIS
- Redacció / La Granadella

Els bombers voluntaris de la Granadella s’uneixen a la protesta del sector i no faran sortides

Se sumen als gairebé 60 parcs que des de mitjans de la setmana passada han comunicat que no estan operatius per serveis com a mesura per reclamar millores en les condicions laborals. El parc de les Borges Blanques continua obert.

(Foto: X.F.)

El parc de Bombers Voluntaris de la Granadella no està operatiu en cas d'incendis o d'accidents propers des d'ahir, dilluns 7 d'agost. Els seus membres van votar majoritàriament sumar-se a la protesta del sector per aconseguir millores en les condicions laborals.

Les reivindicacions van arrencar de forma espontània a mitjans de la setmana passada a la demarcació de Girona i poc a poc es van anar estenent per tot el país, fins a les terres de Ponent, on inicialment s’havien mantingut els parcs oberts. Amb el de la Granadella, ahir eren 59 els parcs de voluntaris que estaven fora de servei, dels 74 que hi ha a tot Catalunya. En nombre de persones, la Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya (FBVCat) xifrava en 1.100 els efectius no disponibles.  

Entre les demandes dels voluntaris hi ha la cobertura de la seguretat social i el reforç d'assegurances. Alguns col·lectius també han proposat l'estabilització de la plantilla, és a dir, que s'integrin dins el cos de bombers i es converteixin en funcionaris, o bé que se'ls contracti com a personal laboral. Josep Maria Alcalà, de l’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca) apunta a una disfunció en el model actual de funcionaris i voluntaris, i creu que s’ha de reestructurar, alhora que s’hauria de laboralitzar el personal.

El passat 3 d'agost, la Direcció General de prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments va respondre amb un comunicat l'arrencada de la protesta. S'hi apuntava al desig de mantenir l'actual model mixt (funcionaris i voluntaris) i la impossibilitat d’incorporar aquests bombers. Al mateix temps, expressava que el servei quedava totalment garantit.

Amb la decisió presa pels voluntaris de la Granadella, però, l'àrea de les Garrigues Altes, una de les que els darrers anys ha tingut major risc d'incendi dins de l'àmbit garriguenc, queda en bona part descoberta, a l'espera que hi intervinguin parcs de funcionaris com el de Lleida o el de Mollerussa, o de voluntaris com el de les Borges, que ara per ara continua operatius.

Fa mesos que les entitats que agrupen bombers voluntaris, com la Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya (FBVCat) o l'Asbovoca mantenen negociacions amb la direcció de Bombers i el Departament d'Interior per les condicions laborals del sector, i han expressat en reiterades ocasions el malestar per les condicions amb què treballen.