CULTURA
- Redacció / El Vilosell

El Centre d'Estudis del Vilosell recorda la història del Centre Republicà

És el tema central de la revista anual Talaia, que va presentar diumenge passat en el marc de l’assemblea general de l’entitat.

El diumenge 13 d’agost a la tarda, a la capella de Sant Sebastià del Vilosell, va tenir lloc l’assemblea anual del Centre d’Estudis Locals (CEL) del municipi, en què es va aprovar la continuïtat de la mateixa junta dels quatre anys anteriors, presidida per Vicenç Aguado, i es va presentar un nou número de la revista Talaia, editada cada mes d’agost pel mateix CEL. 

En aquest número, el 24, el tema central està dedicat a la trajectòria de l’antic Centre Republicà Cultural, fundat el 1933 i, per tant, amb 90 anys d’història. Passada la Guerra, se’l va apropiar l’Instituto Nacional de Previsión, fins que el 1953-1954 el va comprar l’Ajuntament, esdevenint el que avui es coneix com El Centre. La publicació també inclou referències al cementiri nou, que l’any passat va complir el seu centenari.

A l’acte hi va intervindre com a convidat l’albinenc Ramon Miró, que va parlar de l’Aula d’Extensió Universitària de les Garrigues i va recordar la figura de Gabriel Cornadó, que va presidir el CEL del Vilosell entre el 2004 i el 2010 i va escriure la monografia “La geografia i la història del Vilosell a través de la seva onomàstica”. L’entitat és l’única constituïda com a centre d’estudis locals que està en actiu a la comarca i ja treballa de cara al 25è aniversari que celebrarà l’any que ve.