INCENDI
- Redacció / Juncosa

El terme de Juncosa, el de més risc d'incendi forestal a la comarca aquests dies

Des d’ahir que està sota el nivell 3, el màxim, del Pla Alfa que estableixen els Agents Rurals. Restringeixen l’accés al Montsant, espai natural pròxim a les Garrigues.

Des d’ahir dilluns, el terme de Juncosa de les Garrigues està sota el màxim nivell d’alerta per risc d’incendi, el nivell 3 del Pla Alfa, el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d'activitats. El de Juncosa és l’únic terme de la comarca al nivell 3, junt a una setantena més arreu del país i és la primera vegada, aquest any, que s’entra en aquesta fase en algun indret de les Garrigues. L’última va ser el juliol de l’any passat, quan es van haver d’evacuar uns 40 nens i nenes d’un grup de colònies de Gràcia (Barcelona) que feia una estada al Vilosell. Aquell estiu, les primeres activacions del nivell 3 van ser al juny.

El nivell màxim d’alerta del Pla Alfa suposa la suspensió d’activitats de risc com fer qualsevol tipus de foc, fumar en terreny forestal, fer-hi acampada lliure, utilitzar bufadors o radials o caçar. Durant el període en què és vigent també es poden restringir els accessos a espais naturals, tal com ha passat al del Montsant, a tocar de les Garrigues. La Baronia de Rialb, el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies, el Montmell-Marmellar, el Garraf i els Ports són els altres espais naturals on s’ha restringit l’accés aquests dies.

Amb nivell 3 també es poden dictar mesures extraordinàries com ara la restricció d'activitats de lleure, la circulació motoritzada o l'obra pública, entre d'altres. La resta de la comarca es troba aquests dies al nivell 2 del Pla Alfa, que suposa restriccions de pirotècnia i barbacoes.