COMARCA, INCENDI
- Redacció

Quasi tota la comarca entra en nivell extrem de perill d'incendi

L’última vegada que es va activar el nivell 3 del Pla Alfa a municipis garriguencs va ser el maig passat, però mai a una àrea tan extensa com ara.

22 dels 34 municipis garriguencs entraran, a partir d’aquesta mitjanit, al nivell 3 del Pla Alfa, el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció davant de situacions de perill d'incendi forestal. Dels diferents nivells en què es classifica aquest procediment, el 3 és el màxim (previ tancament d’accessos) i suposa que Agents Rurals, Mossos d'Esquadra i Agrupacions de Defensa Forestal vigilen espais naturals dels termes afectats, on queden suspeses o restringides les activitats que puguin generar perill d'incendi. Una d’aquestes és la caça, que queda prohibida.

Per aquest dissabte, els termes afectats són els de l’Albagés, l’Albi, Almatret, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Juncosa, Llardecans, Maials, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa. 

Situació insòlita
És la primera vegada que el nivell màxim de perill d’incendi afecta tants termes municipals de la comarca. L’última vegada que es va activar el nivell 3 va ser a finals de maig de l’any passat, però va ser a sis pobles, a un dels quals, precisament, es va denunciar quatre persones que estaven caçant, quan estava prohibit. Anteriorment, el nivell 3 es va activar l’estiu del 2019 quatre vegades, i una va ser la dels dies del gran incendi. En aquella ocasió, el nombre de municipis al màxim nivell de perill van ser menys que ara. Aquest dissabte, només queden fora del nivell 3 les Borges, Juneda, Arbeca, Puiggròs, Castelldans i Granyena, que, tot i això, estan a nivell 2, i Torregrossa, que, com la resta de Pla d’Urgell, sempre està a nivell 0, al no haver-hi masses forestals.