MOBILITAT
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges instal·larà aquesta setmana cinc elements per estacionar bicicletes al carrer

Als exteriors dels col·legis Joan XXIII i Mare de Déu de Montserrat, a l’institut Josep Vallverdú, al CAP i al passeig del Terrall. Dimarts s’explicarà a la població la diagnosi sobre mobilitat al municipi.

El Dia de la Bicicleta, celebrat ahir, va sortir de la placeta del Terrall. (foto: Aj. Borges)

L’Ajuntament de les Borges Blanques instal·larà aquest dimecres cinc bateries d’estacionament per a bicicletes a l’exterior dels col·legis Joan XXIII i Mare de Déu de Montserrat, de l’institut Josep Vallverdú, del Centre d’Atenció Primària i al passeig del Terrall. Seran elements en forma d’U invertida, de manera que es puguin lligar les dues rodes de la bicicleta. Val a dir que a l’exterior del col·legi Montserrat ja hi havia hagut uns elements similars però amb les obres recents de reforma del carrer es van treure i s’estava pendent de tornar-ne a posar.

La instal·lació s’emmarca dins els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat i és fruit, també, de la diagnosi que l’anterior equip de govern va encarregar a una empresa especialitzada sobre la mobilitat general del municipi. Segons les conclusions del treball, a les Borges hi ha una manca de llocs on estacionar bicicletes, sobretot a indrets concorreguts i equipaments públics. La regidora d’Espai Públic, Montse Casals, considera que “és important que, més enllà dels elements que hi hagi dins dels recintes escolars, també es faciliti que pares i mares puguin anar a acompanyar els seus fills a l’escola amb bicicleta, o a assistir-hi a una reunió, o a una visita al CAP”. Casals explica que aquesta “és una de les accions que, atès el poc marge de temps des de l’inici del mandat, i havent tingut l’agost entremig, s’ha pogut dur a terme”.

Un altre canvi que es vol implantar al més aviat possible és tancar l’accés de cotxes als voltants dels dos col·legis del poble l’estona abans i despré de l’entrada i sortida de la canalla. La mesura també és una de les proposades per l’empresa que va fer la diagnosi de la mobilitat a les Borges i, de fet, les pilones ja s’havien començat a instal·lar abans de les eleccions municipals. Ara, el consistori està a l’espera de la col·locació d’una última pilona i de la recepció d’alguns comandaments que falten per entregar els veïns. La idea, segons explica Casals, és iniciar el sistema abans que acabi el setembre. Aquesta mesura en concret, però també la diagnosi general, s’explicaran aquest dimarts, a les 8 del vespre, en una xerrada a la sala Maria Lois.

La Setmana Europea de la Mobilitat va arrencar ahir diumenge amb la celebració del tradicional Dia de la Bicicleta, una sortida familiar de les Borges a l’ermita de Sant Salvador, on hi va haver un espectacle infantil i es va repartir esmorzar per als participants. Durant aquesta setmana, els centres educatius de les Borges animen els alumnes a anar-hi a peu, en bicicleta o patinet, i l’institut Josep Vallverdú ha habilitat el gimnàs com a aparcament de bicis i patinets.

Els actes a la capital comarcal continuen aquest dimarts al matí, amb uns tallers del RACC a la plaça U d’Octubre adreçats als escolars i acabaran dissabte amb un taller sobre excarceració impartit pels Bombers, un sobre seguretat viària i mobilitat reduïda a càrrec del col·lectiu Les Intrèpides i l’explicació del projecte de vehicles compartits del Palau d’Anglesola.

Altres municipis garriguencs també s’han adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat i insten la població a moure’s en bicicleta, patinet o caminant. A Arbeca, ahir es va convocar també una caminada al voltant de la vila.