CULTURA
- Les Borges Blanques

Els mitjans de comunicació visiten l'Espai Macià

L’equipament, que ha suposat una inversió de prop d'1,5 milions d'euros finançats al 100% per Cultura, per fons estatals i l'IEI, acull una exposició permanent que porta per títol “El viatge de Macià”. La mostra recull la infància i primera joventut de Macià; la seva dedicació com a enginyer militar; els fets del Cu-Cut; les etapes com a diputat; la dictadura de Primo de Rivera; l'exili i el retorn; els fets de Prats de Molló; el judici a París; la proclamació de la República; i la mort i els somnis de Francesc Macià.

El responsable de museografia de l'espai -a càrrec de l’empresa Stoa-, Josep Maria Garcia Muñoz, ha recordat l’estreta vinculació de Macià amb la capital de les Garrigues. I és que tot i que Macià havia nascut a Vilanova i la Geltrú, sempre es va vincular molt amb les terres de Lleida. De fet, els seus pares eren de les Borges Blanques on hi vivien els seus padrins, la seua dida era de Cervià de les Garrigues i als estius la família anava a les Borges amb tots els seus germans.

L’Espai també pretén esdevenir un punt de partida a partir del qual iniciar la descoberta turística de la zona. A l’interior de l’edifici s’ubicarà l’oficina de Turisme de les Garrigues, per tal que les persones que vinguin a conèixer la figura de Macià també s’interessin pels atractius de la resta de la comarca. L’alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé, ha volgut recordar que amb aquest equipament es deixa clar la voluntat de l’equip de govern de reurbanitzar el centre històric, de crear un focus d’atracció turística, de recuperar la memòria històrica dels borgencs i de reforçar la identitat col·lectiva. A més, sota la marca Espai Macià s’ha creat alhora un espai idoni per aixoplugar xerrades, presentacions, visites escolars, conferències i activitats per a tota la família.

Durant la seua vida política Macià va estar fortament preocupat pels interessos agrícoles de la comarca i va defensar en nombroses ocasions la necessitat d’evitar que es barreges l’oli de les Garrigues amb d’altres de qualitat inferior. Així, com no podia ser d’una altra manera, la visita a l’Espai Macià ha finalitzat amb un tast d’olis a càrrec del productor de la marca Olicatessen, del Molí dels Torms.

L'Espai Macià obrirà les portes al públic dijous 14 d'abril, coincidint amb el 80è aniversari de la Proclamació de la República Catalana. El preu de l'entrada normal serà de 5 euros. Fins el dia 24 l'entrada serà gratuïta pels veïns de la comarca.