COMERÇ
- Redacció / Les Borges Blanques

Tanca per jubilació la ferreteria Miret, de les Borges, després de 42 anys d’activitat

El primer local del negoci va ser al carrer Nou de la capital garriguenca, però al cap de pocs anys es traslladaria al Raval del Carme, on ja es quedaria fins ara.

Ramon Miret, davant l'entrada del seu establiment. (foto: M.A.)

El 30 d'agost va abaixar la persiana  la ganiveteria Marta-ferreteria Miret, emblemàtic comerç de les Borges regentat pel matrimoni Ramon Miret i Anna Roig. Després d'haver treballat al taller Vallverdú de Juneda, Miret va iniciar el seu negoci el 1981, primer en un petit local del carrer Nou, amb l'esmolada de ganivets –molts dels quals de la peixateria que tenia la família– i còpies de claus com a principals serveis, i pocs anys després, amb l’ajuda del seu germà Pere, s'establiria al Raval del Carme, on ha estat fins ara. El va batejar amb el nom de la filla, en aquell moment la primera del matrimoni.

Amb el temps s'anirien incorporant a la botiga elements de ferreteria i parament de la llar, però la mola i les còpies de claus –era un dels establiments amb més models de claus– continuarien sent el tret característic de la botiga, així com la reparació de panys i la neteja i posades a punt d'estufes de gasoil. Miret també destaca que, pel que fa al menatge de la llar (com paelles), la família sempre provava la qualitat del material a casa abans d’encomanar-lo al comercial i posar-lo a la venda.

Al llarg de la seva trajectòria, Miret –fill de l’Espluga Calba– també s'ha caracteritzat pels serveis a domicili, sobretot per a la reparació i obertura de panys i, en aquest sentit, molts serveis d'emergència d'obertura de portes. Com succeeix en altres locals tradicionals, l'establiment també era punt de trobada de clients i de conversa distesa amb el propietari. "Ho deixem amb molta tristor, ha sigut la meva vida i m'ajudava a aixecar els ànims", diu Miret. Ara, el negoci està en traspàs.