AGRICULTURA
- Redacció / Els Torms

Confirmen la sanció a Olicatessen per l'ús del terme 'Les Garrigues' al web

La proposta de resolució de l'expedient sancionador desestima les al·legacions presentades a l’abril pel molí dels Torms. La multa proposada es manté en 4.001 €. L’operador no comparteix la decisió i explorarà la via judicial.  

El molí privat dels Torms Olicatessen ha rebut aquest matí la proposta de resolució de l’expedient sancionador que a finals de març va iniciar la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica. El document confirma la sanció de 4.001 € al molí per un “ús indegut de la menció ‘Les Garrigues’” al seu web, perquè l’operador no forma part de la Denominació d’Origen Protegit (DOP) Les Garrigues. 

La directora d’Olicatessen, Emma Rovira, lamenta que no es doni resposta “a cap de les al·legacions plantejades” i explica que no comparteixen la decisió. La firma no té previst presentar nous recurso i pagarà la multa anticipadament, amb un 20% de descompte, però es nega a reconèixer la responsabilitat dels fets imputats. 

Per aquest motiu, Rovira afirma que passada la campanya exploraran la via judicial per intentar “capgirar la situació”. A més, també expressa el desig de comptar amb el suport dels operadors d’oli de les Garrigues que no formen part de la DOP, amb els quals han compartit treball des què els van iniciar l’expedient sancionador. 


‘Les Garrigues’ al web

L'expedient obert a Olicatessen arran de la denúncia de la DOP Les Garrigues recollia diversos apartats del web del molí en què s'emprava el concepte Les Garrigues. Entre d’altres, apareixia en notícies publicades, en apartats on es descrivia l'empresa i s'ubicaven les seves instal·lacions, on es feien entrades de tipus cultural i, fins i tot, una on s'explicava què és una "denominació d'origen" i el motiu pel qual des d'Olicatessen no en formaven part.

La resolució considera que l’empresa fa un ús indegut de la menció i “s’aprofita de la reputació del terme geogràfic protegit”, alhora que remarca que aquesta paraula no es pot utilitzar en la presentació ni en la publicitat d’olis no emparats per la DOP. El document detalla que els fets constitueixen una infracció greu de l'article 53.3.f de la llei de qualitat agroalimentària, relativa a la manca de traçabilitat, d’identitat dels subministradors i receptors dels productes i de la identitat de la vida dels productes.  

L’equip del molí dels Torms no comparteix que l'ús que han fet de la menció Les Garrigues en els continguts informatius i culturals del seu web sigui incorrecte.


Cronologia

Poc després de l’esclat del cas Olicatessen, el 19 d'abril es va celebrar una cimera amb agents de dins i fora de la DOP i amb el Departament, el Consell Comarcal i la Diputació en què s'havia acordat obrir una taula de treball per abordar el cas i explorar possibles sortides que beneficiessin totes les parts. A principis d’estiu es va dur a terme una reunió en què els agents no adscrits a la DOP van presentar les seves propostes. No hi ha hagut més reunions.

Els molins de Bovera, Bellaguarda i Castelldans van rebre al maig advertiments per un ús indegut del terme Garrigues, sense que s’iniciessin procediments sancionadors. Olicatessen denunciava que no havien rebut cap avís abans que s’obrís l’expedient sancionador.