COMARCA, CULTURA, PATRIMONI
- Redacció / El Cogul , L'Albi , La Floresta , La Granadella , Torrebesses

Activitats a cinc pobles de la comarca per les Jornades Europees de Patrimoni

La iniciativa sorgeix del Consell d’Europa i la Comissió Europea, i el Departament de Cultura la coordina a Catalunya. S’obriran equipaments, es faran visites guiades i tindran lloc xerrades sobre història local.

El Castell de la Floresta i el nou audiovisual immersiu seran un dels atractius de les Jornades Europees de Patrimoni d'enguany (Foto: X.M.)

Cinc pobles de les Garrigues tenen projectades activitats el divendres 13 i el cap de setmana del 14 i 15 d'octubre en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa del Consell d'Europa i la Comissió Europea que a Catalunya coordina el Departament de Cultura. L'Albi, la Floresta, el Cogul, Torrebesses i la Granadella obriran equipaments, promouran visites guiades i acolliran xerrades sobre la història local. 

Visites a l'Albi, la Floresta i el Cogul  
El dissabte i diumenge de 10 h a 13 h, es durà a terme una visita al nucli antic de l'Albi, que passarà, entre d'altres, per l'ermita dels Sants Metges, l'església de Santa Maria, l'antic barri jueu i el Castell. El Castell de la Floresta, per la seva banda, estarà obert a visites tant el divendres com el dissabte, a les 10.30 h. A més de l'edifici, es podrà conèixer el nou audiovisual immersiu promogut per l'associació Amics del Castell. Dissabte al matí i a la tarda i diumenge al matí, també estarà obert el conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul. 

Ruta musicalitzada a Torrebesses
Una de les novetats d'enguany és la ruta musicalitzada que ha organitzat Torrebesses el dissabte a les 18 h. L'activitat recorrerà racons del poble com Casa Gort, l'església romànica de Sant Salvador, l'Església nova (inacabada) i el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca.     

Recerca 'Ofici que donà nom a la casa'
El Grup de Recerca de la Granadella, un col·lectiu integrat a l'associació cultural Casino, ha dut a terme els últims mesos una investigació per recuperar l'origen i la història de 15 cases del poble que tenen el nom d'un ofici, com per exemple, cal Baster, cal Botiguer, cal Ferrer o cal Xoll. El diumenge 15 a les 11.30 h es durà a terme la conferència Ofici que donà nom a la casa, en què faran un breu repàs de cadascuna de les cases. A continuació, es podrà visitar una exposició que porta el mateix nom, i en què s'han recollit fotografies i estris vinculats a la família i als oficis. Els integrants del Grup de Recerca han pogut resseguir l'origen d'algun dels noms fins al segle XVIII, com és el cas de cal Col·lector, ca l'Amanidor o ca l'Espardenyer. L'objectiu del grup és instal·lar properament unes plaques amb un codi QR que recullin la informació recopilada.