GASTRONOMIA
- Redacció

Comença la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, enguany amb cinc restaurants

S’oferiran menús especials els cap de setmana entre el 4 de novembre i el 17 de desembre. Aquesta vegada, el Consell Comarcal hi ha volgut vincular el catàleg d’experiències oleoturístiques, que s’ha actualitzat.

Foto de grup amb autoritats, tècnics, restauradors i empreses presents al catàleg d'experiències. (foto: CCG)

Per 29è any consecutiu, aquesta tardor té lloc la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, una iniciativa del Consell Comarcal i diversos restauradors per oferir, durant un mes i mig, menús especials de cap de setmana amb protagonisme dels productes de la comarca, en especial l’oli d'oliva verge extra de les Garrigues. Els comensals podran degustar-los entre el 4 de novembre i el 17 de desembre a cinc restaurants: Hostal Benet (les Borges), Ca la Margarida (l'Albi), Masia les Garrigues (les Borges), Els Fogons de la Carme (Cervià) i El Sindicat (Tarrés), que s'hi incorpora després del canvi de mans dels arrendataris i el parèntesi dels anys 2021 i 2022.

Respecte a l'any passat, no hi ha La Placeta d'Arbeca, que participava en cada edició, i és que els titulars del local no renovaran el lloguer i, per tant, els responsables del restaurant busquen ara un nou emplaçament, una incertesa que els ha impedit assegurar la seva presència a la Mostra. Tampoc hi seran el bar Sol, de Vinaixa, i Mon's La Llena, de la Pobla, tot i estar oberts. Cal Ferran, de Bellaguarda, que també hi havia participat, té la intenció de tancar pròximament.


Quatre dels cinc restauradors de la Mostra, a la presentació d’aquest divendres. (foto: CCG)

L’àpat com a culminació de l’experiència
La Mostra d’enguany s’ha presentat avui al Molí Albium, de l'Albi, amb les intervencions de l’alcaldessa de l’Albi, Anna Feliu, la diputada provincial Sandra Marco, el president del Consell Comarcal, Antoni Villas, i els tècnics del Consell Ester Rué (Turisme) i Adrià Dalmau (cadena de valor de l’oli). En l'acte, s'han pogut tastar alguns plats de la Mostra i oli nou, així com visitar les instal·lacions del molí i veure el procés d’elaboració de l’oli. 

Una de les apostes del Consell per a la Mostra d’aquest any és initentar vincular els àpats amb les experiències oleoturístiques del catàleg que va editar a principis del 2020. Aquell recull es va presentar just abans de l’esclat de la Covid i, per tant, va tenir poc recorregut, de manera que ara s’ha actualitzat i es vol tornar a posar en valor. Inclou tretze experiències com visites a molins i obradors, tastos guiats, collita d'olives, degustacions entre oliveres, maridatges, tallers pràctics i recorreguts per paisatges de l'oli. El Molí Albium, on s’ha fet la presentació d’avui, és una d’aquestes tretze propostes.