CULTURA
- Redacció / Arbeca , Juneda , Les Borges Blanques

Projecte comunitari de l'Escola de Música per arribar a nous col·lectius

Aquest curs es faran sessions mensuals al casal d'avis d'Arbeca, a les dues residències de gent gran de Juneda i al Centre Obert de les Borges per treballar diferents aspectes a través de la música.

Una de les sessions a la residència L'Anunciata, de Juneda.

L'Escola de Música de les Garrigues ha començat aquest mes d'octubre el projecte Música en comunitat, una iniciativa amb què vol arribar a diferents col·lectius de la comarca que habitualment no formen part de la comunitat educativa del centre. De moment, el projecte es farà amb quatre entitats: el casal d'avis d'Arbeca, les dues residències de la gent gran de Juneda i el Centre Obert de les Borges. Als tres primers ja han començat les sessions, i ho han fet amb èxit d'assistents, mentre que al Centre Obert ho faran el segon trimestre. L'objectiu, segons l'Escola, és que "a part dels ensenyaments que impartim dins dels nostres programes, els ciutadans puguin gaudir d'una experiència musical, ja sigui venint a l'escola o apropant-nos nosaltres a ells".

Aquest any no es tracta que els participants aprenguin música ni d'impartir classes de música pròpiament, sinó fer activitats en què la música sigui el nexe per treballar altres aspectes, com la socialització, l'autoestima, la mobilitat, la memòria o el simple gaudi. El treball de les emocions, la cohesió de grup, el reforç de l'atenció, la concentració i la memòria o l'estimulació de la imaginació i la creativitat també són àmbits que es volen fomentar.

Durant tot el curs escolar
Les sessions duren entre 50 i 60 minuts, estan pensades per a una quinzena d'assistents i es faran al llarg de tot el curs escolar, una al mes per a cada entitat. Les imparteixen quatre professors de l'Escola de Música, tres dels quals també són musicoterapeutes, i ho fan dins del seu horari habitual, de manera que per als ajuntaments no suposa una despesa afegida, ja que queda assumida per la Mancomunitat de Municipis per la Música de la qual formen part diversos consistoris garriguencs. El que sí que han d'aportar les entitats on es fan els tallers és una sala, un projector i l'equip de so per poder dur a terme l'activitat. L'Escola hi posa els instruments i altres materials necessaris.
L'Escola de Música de les Garrigues és un centre reconegut pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat, compta amb tres seus (les Borges, Juneda i Arbeca) i hi estudien prop de 300 alumnes.