ECONOMIA
- Redacció / L'Espluga Calba

Operació per salvar el tèxtil a l’Espluga Calba i crear noves feines

Comença una campanya de micromecenatge per impulsar la nova cooperativa tèxtil SomPunt. Aquesta vincularà el taller garriguenc amb dos iniciatives de Barcelona. Podria ocupar 30 persones a la comarca.

Imatge de la campanya de mecenatge iniciada aquest dilluns.

Ahir, 4 de desembre, va començar la campanya de micromecenatge “Teixint futurs”, que vol donar el primer impuls a la nova cooperativa tèxtil de l'Espluga Calba SomPunt. Els seus promotors s'han associat amb la Cooperativa DiomCoop de Barcelona, que treballa per a la inclusió social i laboral de les persones migrants en situació de vulnerabilitat, i la Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona, una iniciativa comunitària per a l'autoocupació de dones de diversa tipologia. Volen aconseguir 70.000 euros per arrencar el projecte i crear activitat laboral tant a les Garrigues com a Barcelona. Les aportacions a la plataforma Goteo tindran com a recompensa una peça de roba. 

Objectius a curt, mitjà i llarg termini
El punt de partida de “Teixint futurs” és el de coordinar tallers tèxtils per poder accedir a comandes més grans provinents d'empreses del sector. A més, unint la maquinària i la mà d'obra de l'Espluga Calba i de les entitats barcelonines, creuen que podrien augmentar els llocs de treball que ara mateix ofereixen per separat. A Ponent, SomPunt col·laborarà amb l'Associació Talma de Juneda i l'Associació Alba de Tàrrega, i ha rebut l'acompanyament de Ponent Coopera.

Fonts de l'entitat també expressen el desig de "fer créixer el projecte textil" existent a l'Espluga Calba. Aquest ha estat representat des de 1969 per la cooperativa John Fil, l'entitat tèxtil en actiu més antiga de Catalunya. Ara, SomPunt vol fer la iniciativa viable i donar-hi continuïtat. Si el nou projecte intercooperatiu aconsegueix el finançament i es consolida, calculen podria arribar a donar feina a les Garrigues a unes 30 persones. 

9a Fira Oleotèxtil
D’altra banda, aquest divendres, 8 de desembre, arriba a l'Espluga la novena Fira Oleotèxtil, en què a més de l'oli, l'altre protagonista són les peces de roba de punt confeccionades a la cooperativa John-Fil. Esmorzar, inflables, tastos, vermut i paradetes d'artesans seran algun dels atractius. El Consell Esportiu de les Garrigues també hi organitza una caminada cultural pel terme.