FAUNA
- Redacció / Castelldans

Un estudi sobre el duc apunta que Mas de Melons tindria la presència més alta d’Europa d’aquest rapinyaire

El biòleg i ornitòleg Marc Gálvez va detectar el duc a fins a 72 territoris en 100 km2 entre el 2020 i el 2021. L'investigador està treballant per dur a terme una recerca que corrobori les dades i en permeti la publicació científica. 

Un exemplar de duc euroasiàtic (Foto: M.G.)

El biòleg i ornitòleg veí d'Alfés Marc Gálvez va estudiar l'hivern del 2020  i 2021 i la posterior primavera la presència del duc euroasiàtic, el rapinyaire nocturn més gran d'Europa, a la plana de Lleida. Les dades parcials a què ha tingut accés el periòdic SomGarrigues assenyalen que en aquell període va detectar el duc a fins a 72 territoris en 100 km2 a l'àrea de Mas de Melons. Aquesta densitat, suposaria una presència rècord a nivell europeu. L'investigador explica que està treballant per dur a terme una recerca que corrobori les dades i en permeti la publicació científica.

Gálvez atribueix l'alta presència de duc a l'elevada densitat de conills a la zona i assenyala el rapinyaire com "un controlador real" de la superpoblació de rosegadors. L'anàlisi de la dieta als nius va mostrar que el conill representava prop de la meitat de la ingesta, i la rata, un terç. 

Les conclusions de l'estudi també assenyalen a l'elevat risc d'electrocució, i la necessitat que les companyies com Endesa avancin encara més a implementar mesures de protecció de la seva xarxa. Un 75% dels ducs que fan cap al Centre de Fauna de Vallcalent han patit electrocucions.