OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

Els sis millors olis de la Fira 2024

Els guardons a millor oli distingeixen per partida doble el molí Mas Montseny del Morell, ratifiquen els garriguencs Cuadrat Valley i +Art, i reconeixen per primera vegada les almàsseres Albium, de l’Albi, i Agrària Cal Pau, d’Os de Balaguer.

Fotografia de família dels premiats (Foto: Aj. Les Borges Blanques)

Ahir a la tarda va tenir lloc al Pavelló de l’Oli l'acte de proclamació dels guanyadors del concurs oficial dels millors olis de la fira. D'entre els dotze finalistes que el certamen havia anunciat la setmana passada, en van sorgir els sis vencedors, entre els quals hi va haver una important representació garriguenca. 

El principal guanyador del certamen va ser el molí familiar del Morell Mas Montseny, a qui se li va reconèixer l’oli Coratina com a millor oli verd fruitat amarg en categoria petits productors i Padrí com a millor fruitat madur en la modalitat grans productors. Roger Catà, membre de la quarta generació d’aquesta almàssera, distingia per a SomGarrigues les particularitats de cada oli. Coratina, elaborat amb la varietat italiana que porta aquest nom, és un oli amb uns aromes i un gust molt singulars. Catà el definia com “una bomba”. De Padrí posava en valor que es feia d’olivers arbequins centenaris, “monuments naturals” del Camp de Tarragona. 

Els germans Benet Rebull de les Borges van guanyar el premi a millor fruitat verd dolç de petits productors amb el seu +Art Etiqueta Negra. Cal recordar que en aquesta categoria competien dos olis seus. L’altre era +Art Etiqueta Vermella. Albium, de l’Albi, que participa per primera vegada a la Fira de l’Oli, es va estrenar amb la nominació com a millor fruitat madur de petits productors i amb el guardó en aquesta modalitat per Oleum Flumen

El molí de l’Albagés amb capital francès Cuadrat Valley va revalidar amb Elixir despinyolat la distinció a millor verd fruitat amarg de grans productors. Per acabar, el molí familiar d’Os de Balaguer Agrària Cal Pau va rebre el premi a millor fruitat verd dolç de grans productors per Molí del Pau. Selecció. Aquest oli havia estat seleccionat com a finalista en diverses edicions, però encara no havia rebut mai el distintiu de millor oli. 


PETITS PRODUCTORS

Verd fruitat amarg: Mas Montseny - Coratina

Fruitat verd dolç: +Art – +Art etiqueta negra

Fruitat madur: Albium - Oleum Flumen

GRANS PRODUCTORS

Verd fruitat amarg: Cuadrat Valley - Elixir despinyolat

Fruitat verd dolç: Agrària Cal Pau - Molí del Pau. Selecció

Fruitat madur: Mas Montseny - Padrí