OLI
- Redacció

Els altres premiats de la Fira de l'Oli

El catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili Jordi Salas Salvadó va rebre el premi Cultura de l’Oli durant la inauguració del certamen. Oligami s’endú la distinció del públic com a millor oli en la clausura. 

Salas rebent el guardó del president de la Generalitat, Pere Aragonès (Foto: X.M.)

La Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ha repartit, durant els tres dies, diversos guardons vinculats amb el món de l’oli, els comerços locals i els elaboradors en paral·lel als premis com a millors olis, que es van donar el divendres 19 durant la inauguració. 

Aquell mateix dia, es va entregar el premi Cultura de l'Oli al doctor Jordi Salas, catedràtic de Nutrició a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i investigador distingit per la Institució Catalana d'Investigació i Estudis Avançats (ICREA). Salas ha centrat bona part de la seva recerca en les malalties cardiovasculars i ha defensat els beneficis de l’oli en la salut. 

El Forn Roselló, el Forn Capell i Comercial Sandra Segura Puigdengoles de les Borges Blanques van ser distingits, en el seu cas amb el premi Comerços centenaris, també en el marc de la inauguració oficial del certamen. 

Ahir, dissabte 20, es van fer públics els reconeixements a millor disseny d’estand i millor disseny de producte durat el tradicional sopar de l’expositor. El primer guardó se’l va endur la cooperativa de la Granadella. La seva parada incorporava una pantalla on es projectaven imatges de com treballen els socis de l’entitat i el paisatge de la població. El molí d’oli Gabriel Alzina i Fills de Castelló de Farfanya va rebre un accèssit. La distinció com a millor disseny de producte va ser per la cooperativa de Castelldans i les seves llaunes de 3 i 5 litres d’Oliferm. 

La presidenta del Parlament, Anna Erra, va fer entrega del reconeixement a la Xarxa Empresarial (Foto: C.C.G)

També ahir, però a la tarda, el Consell Comarcal de les Garrigues va celebrar el Dia de la Comarca a la sala Maria Lois. D'una banda, va entregar el 16è Premi Joves Investigadors i Investigadores de les Garrigues, organitzat per l'Oficina Jove, el Consell Comarcal i el Centre d'Estudis de les Garrigues. De l'altra, va reconèixer dues iniciatives empresarials de la comarca. L'acte va ser presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra. 

L'arbequina Anna Capdevila va guanyar el premi de treballs de recerca en l'àmbit de l'educació secundària per la investigació "A la recerca d'una identitat. La premsa de Quilòmetre zero a les Garrigues". El veí de la Granadella i periodista de SomGarrigues Xavier Franch va rebre el guardó dels treballs d'investigació en l'àmbit universitari per l'estudi "Trajectòries i participació de la població migrant al món rural. El cas de la Granadella (les Garrigues)".

En l’àmbit empresarial, es va reconèixer el jove productor de pomes d'alçada de Bellaguarda, Roger Pinyol, que lidera la firma Pomes de Cal Perico i la Xarxa Empresarial de les Garrigues presentada el passat novembre i que té l'objectiu de ser un espai de trobada d’empreses, contribuir a fixar població i exercir influència en benefici dels interessos dels associats. 

Aquesta tarda, durant la clausura de la Fira de l'Oli, s'ha conegut el premi del públic al millor oli. Segons els visitants que durant els tres dies han passat pel certamen i han provat els olis presents, el més ben elaborat és Oligami, fet als Omellons. No és el primer any que el públic l'escull com el millor oli. El 2022, ja havien estat seleccionats en aquesta modalitat. 

Xavier Gaya i Montse Gras, d’Oligami, amb el president de la Diputació, Joan Talarn, i l’alcalde de les Borges, Josep Farran. (Foto: Aj. les Borges Blaques)