CULTURA, EQUIPAMENTS
- Redacció / Les Borges Blanques

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues s'inaugura aquest divendres

Situat a les Borges Blanques, als terrenys on hi havia hagut la caserna de la Guàrdia Civil, era l’últim que faltava per construir a Catalunya.

(foto: M.A.)

Ja hi ha data, finalment, per a la inauguració de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues, situat a les Borges Blanques. Serà el divendres 26 de gener, a les sis de la tarda, en un acte que comptarà amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, l'alcalde de les Borges, Josep R. Farran, i el president del Consell Comarcal, Antoni Villas, entre altres autoritats i representants institucionals. Culmina, així, un llarg procés per fer realitat aquest equipament en una comarca que durant molt temps ha estat una de les dues úniques de Catalunya que no en disposava, junt amb l'Alta Ribagorça. El d'aquesta última es va inaugurar, precisament, el mes passat a l'antic Palau Abacial del nucli històric del Pont de Suert. Amb el de les Garrigues en marxa, ja només quedaran els de les noves comarques del Moianès i el Lluçanès, creades el 2015 i el 2023, respectivament.

Les obres de l'Arxiu, situat on hi havia hagut la caserna de la Guàrdia Civil, van començar el març del 2021, adjudicades per l'Ajuntament a l'empresa Romà Infraestructures per 1,9 milions d'euros, aportats per la Generalitat. L'equipament ja compta amb un director treballant-hi, nomenat pel Departament de Cultura, i s'hi ha d'incorporar una auxiliar administratiu per part del consistori, així com un tècnic per part del Consell Comarcal, segons estableix el conveni. Serà la seu, també, del Centre d'Estudis de les Garrigues.

Una història de retards
La ubicació definitiva de l'Arxiu és la tercera que s'ha plantejat a les Borges al llarg dels anys. A mitjans dels 2000 es parlava del costat dels Mossos d'Esquadra; després es van fer projectes pel solar de l'antic escorxador -a tocar del col·legi Mare de Déu de Montserrat- i, finalment, es va escollir el solar de l'antiga caserna. En tot aquest temps es va arribar a anunciar l'inici de les obres fins a deu vegades.