- Redacció

Territori també desplegarà el programa Arrelament a les Garrigues Històriques

Encarrega dos estudis previs per conèixer la realitat d’aquest àmbit i posteriorment impulsar la reforma d’habitatges i la planificació urbanística i paisatgística.

(foto: arxiu)

El Departament de Territori va encarregar recentment un inventari d'habitatges buits de l'anomenat sistema urbà del Segrià Garriguenc, és a dir, als municipis d'Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses, i un estudi socioeconòmic d'aquest mateix àmbit. L'objectiu d'aquestes anàlisis és conèixer més a fons la realitat d'aquests municipis per tal de desplegar-hi en el futur el programa Arrelament. Aquest consisteix a rehabilitar cases per afavorir l'accés a l'habitatge, promoure millores d'ordenació urbanística i del paisatge i afavorir millores en la mobilitat. Des del 2021, la iniciativa Arrelament està en marxa a les Garrigues Altes, i posteriorment s'ha començat a implementar a Gandesa (Terra Alta) i a Organyà (Alt Urgell).

El president de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, Mario Urrea, celebra que s'hagi escollit la seva àrea. Creu que "és molt bona idea" que es puguin beneficiar d'aquesta iniciativa i ressalta que "cada vegada treballem més en xarxa". En aquesta línia, Urrea i els altres alcaldes van reclamar que es tingués en compte les altres poblacions que formen part de l'agrupació, és a dir, Aspa, Alcanó, Alfés i Sunyer a l'hora d'executar el projecte. És la mateixa situació amb què es van trobar els municipis de les Garrigues Altes i el Cogul, que si bé feia temps que treballaven junts, aquest últim no apareixia inclòs en el sistema urbà. Territori remet a la finalització dels estudis previs per decidir si se n'ha d'afegir algun de nou. Segons les dades del Departament, d'entre els sistemes urbans que han perdut més població els últims anys,  aquest és el que té el percentatge més gran de població major de 65 anys.