HISTÒRIA
- Redacció

Les Garrigues i el Segrià, dues de les comarques on s'han trobat més artefactes explosius de guerres

Els Mossos d’Esquadra presenten un mapa que recull les troballes dels últims 12 anys d’artefactes provinents de conflictes bèl·lics històrics.

Obús italià de 100 mm trobat en un camp de Castelldans l'any 2018. (

Els Mossos d'Esquadra, a través de l'àrea Tedax-NRBQ encarregada de trobar i desactivar artefactes explosius, ha elaborat un mapa amb totes les intervencions realitzades des de l'1 de gener de 2012 fins a dia d'avui relacionades amb la troballa d'artefactes provinents de conflictes bèl·lics històrics arreu del territori català. En total, el mapa comptabilitza 8.273 artefactes en aquests 12 anys, entre els quals hi ha 2.081 projectils d'artilleria, 100 bombes d'aviació, 2.110 granades de mà, 3.491 granades de morter, 26 granades de fusell, 237 espoletes, 17 bombardes, 189 coets i 6 mines. La majoria d’intervencions estan relacionades amb conflictes bèl·lics del passat com les Guerres de Successió dels segles XVII-XVIII, la invasió napoleònica o Guerra del Francès, les Carlinades i, sobretot, la Guerra del 1936-1939.

Per comarques, el Segrià i les Garrigues són dues de les que els Mossos tenen més intervencions registrades; concretament, 458 al Segrià i 395 a les Garrigues, mentre que al Pla d’Urgell, l’Urgell i la Segarra són 30, 56 i 45, respectivament. A la Ribera d’Ebre són 964 i a la Noguera, 297. Aquestes xifres s’expliquen, en bona part, per la presència estable dels fronts del Segre i l’Ebre al llarg del 1938 i pels intensos combats i bombardejos que hi va haver quan el front es va trencar a finals de 1938 i hi va haver l’avanç i ocupació franquista de la zona. Cal recordar, a més, que aquestes xifres només inclouen els casos en què s’ha avisat la policia.

Segons el Departament d’Interior, la iniciativa de dibuixar aquest mapa “va en la línia del compromís decidit dels Mossos d'Esquadra per treballar i col·laborar en la recuperació i preservació de la memòria històrica al territori català”. En aquest sentit, la sala formativa de la qual disposa el Tedax a Sabadell inclou mostres d'objectes intervinguts durant els darrers anys com projectils, bombes d'aviació, espoletes, petits calibres i granades de mà, entre d'altres, de diferents períodes històrics.

Mossos d’Esquadra recorda que en cas de trobar algun tipus d'artefacte explosiu no s'ha de tocar ni moure de lloc. “S'ha de trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes es desplacin al lloc i facin una extracció segura, ja que és extremadament perillós qualsevol tipus de manipulació”, afirmen.