AGRICULTURA, CARRETERES
- Redacció

Tallades l'A-2 a Bell-lloc i l'N-240 i l'AP-2 a Montblanc per les protestes del sector agrari

La intenció dels concentrats és mantenir els talls durant tot el dia i, si pot ser, fins demà. La mobilització es repeteix a diversos punts de Catalunya i de l’Estat espanyol.

(foto: Oriol Bosch/ACN)

La jornada de protesta convocada avui pel sector agrari a Catalunya i arreu de l’Estat es manifesta, de moment, amb el tall de circulació a l’autovia A-2 entre Bell-lloc i Tàrrega. Diversos pagesos del nord de les Garrigues han quedat a primera hora d’aquest matí davant de la cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques per sortir conjuntament cap a Fondarella, un dels punts de trobada que hi havia avui a Catalunya. La carretera entre les Borges i Mollerussa s’ha omplert de la caravana de tractors que anaven a trobar l’autovia, així com la carretera de Torregrossa a Mollerussa. De moment, la intenció dels concentrats és mantenir el tall durant tot el dia i també demà, tot i que està per veure si a la nit s’obrirà o no.

Un altre punt d’incidència viària pròxim a les Garrigues és a Montblanc, on els pagesos han tallat la circulació de l’autopista AP-2 i de la carretera N-240 en els dos sentits de la marxa.

Cúmul de factors
La protesta d’avui és fruit del malestar provocat per diverses circumstàncies i, en certa manera, vol ser la rèplica de les mobilitzacions que hi ha hagut en les últimes setmanes a països com França i Alemanya. L’encariment dels costos de producció, el volum de tràmits administratius per accedir a ajuts europeus o la desigualtat en les mesures per combatre la sequera són alguns dels punts més compartits entre les diferents veus que aglutina la protesta, tot i que també hi ha altres reivindicacions amb menys consens, com la derogació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible o la rebaixa de les exigències ambientals en el sector primari.

La mobilització d’avui s’ha gestat sobretot a través de convocatòries per les xarxes socials i algunes assemblees presencials al marge dels sindicats i organitzacions agràries, tot i que aquests hi han acabat donant suport i, en alguns casos, oferint cobertura jurídica. Igualment, els sindicats preparen accions a la frontera amb França, al Port de Tarragona i a Mercabarna pel 13 de febrer i hi ha una manifestació convocada a Madrid el dia 21.