CULTURA
- Redacció / Torregrossa

El premi Maria-Mercè Marçal es farà a Torregrossa per primera vegada

L’acte de lliurament del guardó passa a ser itinerant, un any a Ivars d’Urgell i un any a un altre poble del Pla. Torregrossa estrena el nou format ja en aquesta edició, amb un acte al Palau de Margalef l’1 de març.

La regidora d’Ivars Shauna Bawn i el president del Consell del Pla, Carles Palau. (foto: CCPU)

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell donarà un nou format a l'acte d'entrega del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal -que habitualment es feia a un restaurant de Golmés- i el farà itinerant pels municipis del Pla, de manera que un any es farà a Ivars (població natal de la poetessa) i un any a un altre poble de la comarca. Així ho van explicar el 13 de febrer en roda de premsa el president del Consell, Carles Palau, i la regidora d'Ivars d'Urgell Shauna Bawn. Segons el nou plantejament, el primer poble on es farà la cerimònia, ja a l'edició d'enguany, serà Torregrossa, que té dedicada la biblioteca a Maria-Mercè Marçal. Serà l'1 de març al vespre al palau de Margalef, amb un aforament de 300 persones. 

3.000 euros i publicació de l'obra
El premi es va crear l'any 1999, pocs mesos després de la mort de Marçal (1952-1998), i és obert a obres poètiques inèdites i en català, amb una extensió mínima d'uns 350 versos. L'obra premiada es publica amb l'editorial Pagès Editors, de Lleida, dins de la col·lecció La Suda, i l'autor rep 3.000 euros, corresponents als drets de la primera edició.
Enguany s'han presentat 39 treballs a concurs -tres més que l'edició anterior-, alguns dels quals procedents del País Valencià, la Franja de Ponent o Mallorca, fet que els organitzadors destaquen "per la situació actual que pateix el català en diferents indrets", va dir Carles Palau. El jurat el formen cinc persones del món literari, entre les quals el poeta Jaume Pont, de Sunyer, i el filòleg Joan Cornudella, de Juneda.

34è Premi Literari de les Garrigues
Per la seva banda, el Consell Comarcal de les Garrigues ha convocat una nova edició del Premi Literari, concurs de narracions adreçat als alumnes de les escoles i instituts de la comarca. El termini per presentar treballs acaba el 19 de març. Hi ha cinc categories, segons l'edat, amb diferents premis cada una.