PATRIMONI
- Redacció / Les Borges Blanques

Sanció a l’empresa Europistachios per infracció urbanística

L’Ajuntament de les Borges imposa 38.143 euros a la firma per haver comès dues infraccions urbanístiques amb uns moviments de terres i rompudes pels quals no tenia llicència.

Imatge aèria de la zona en què es van fer les rompudes i moviments de terres.

L'Ajuntament de les Borges ha sancionat l'empresa Europistachios amb 38.143 euros per uns moviments de terres i rompudes que va fer l'abril passat al voltant del Tossal del Genís, a la partida Puigpelat, un indret catalogat com a hàbitat d'interès comunitari prioritari -només n'hi ha una vintena a Catalunya- i que, a més d'eliminar marges, arrencar oliveres i massa forestal, van afectar parcialment el jaciment arqueològic de Bassa de la Torre, tot plegat amb l'objectiu de plantar-hi pistatxos. 

L'empresa no tenia llicència urbanística ni autorització de rompuda i al maig se li va incoar expedient. La firma va presentar al·legacions, però a l'estiu l'Ajuntament les va desestimar i es van classificar els fets com a dues infraccions diferenciades, una de molt greu i una de greu. Segons la Llei d'urbanisme, la primera podia suposar una multa màxima de fins a 1.500.000 euros i la segona té un topall de 150.000. No obstant això, en la primera es considera que les obres són legalitzables si es restaura l'estat original de la part afectada i es tramita la llicència urbanística, amb les corresponents autoritzacions del Departament d'Acció Climàtica i de Cultura, de manera que la sanció conjunta acabaria sent de 194.293 euros.

Segons es va explicar al ple municipal d'aquest febrer, l'empresa ja ha presentat una memòria de restauració i una memòria arqueològica, cosa que li permet, a més, acollir-se a una rebaixa del 80% de l'import, que quedaria en 38.143 euros. Tot i això, el consistori es reserva una garantia de 50.000 euros. Per a l'alcalde, Josep R. Farran, "calia actuar per protegir el paisatge, en un context en què poden aparèixer noves grans explotacions que arribin a malmetre la bona conservació del sòl i el facin més vulnerable a escorrenties". Europistachios, amb seu a Tàrrega, també té una plantació de 132 hectàrees a Castelldans i gestiona finques a Alcanó i Torregrossa.