EQUIPAMENTS
- Redacció / Torregrossa

Torregrossa reformarà el camp de futbol amb un sistema pioner: gespa artificial sense cautxú

El consistori refà el projecte inicial per adaptar-lo a la normativa europea que prohibirà els microplàstics i hi afegeix un sistema de filtratge per reaprofitar l’aigua.

El camp és actualment de gespa natural i també ha notat els efectes de la sequera. (foto: X. M.)

L'Ajuntament de Torregrossa ha presentat el projecte per reformar el camp de futbol municipal i convertir-lo en un de gespa artificial. A diferència dels que hi ha actualment a la zona, però, aquest serà el primer sense cautxú, un material que una normativa europea prohibirà als camps a partir del 2031 per la propagació que suposa de microplàstics a l’ambient. Al nou equipament, la base serà d'un material similar a la sorra. La reforma suposarà una inversió de 575.840 euros (IVA inclòs), per la qual el consistori compta amb ajuts de la Diputació de Lleida i de la Generalitat. 

La transformació del camp estava prevista per l'estiu passat, però quan el projecte ja havia estat aprovat i estava en licitació, amb un pressupost de 447.238 euros, l'Ajuntament el va modificar per adaptar-lo a la normativa europea que preveu l'eliminació del cautxú. Llavors, es van valorar nous materials que poguessin substituir aquest farciment i es va reformular el projecte, amb la col·laboració dels serveis tècnics del Consell Comarcal del Pla d'Urgell.   

A més del material base del camp, la reforma destaca per una aposta per la sostenibilitat, com expliquen des de l'equip de govern. S'ha previst construir un nou sistema de filtratge de l'aigua que permetrà reaprofitar tant la del reg com la de pluja en un dipòsit soterrat de 15.000 litres i, així, reduir el consum d’aigua a l’equipament. “D’aquesta manera sempre tindrem aigua per regar el camp, la gespa de les piscines i els jardins”, explica l’alcaldessa, Maribel Zamora. Aquesta part de l'obra en concret són 92.000 euros, dels quals Zamora aclareix que se’n recuperarà l’IVA deduïble.   

Entre els assistents a la presentació del nou projecte hi havia representants del C.A. Torregrossa i de l'Escola de Futbol Intercomarcal, els quals seran els principals beneficiaris de la nova instal·lació. Miquel Pascual, president del club local, es mostra "molt content" i creu que "és bàsic per continuar el futbol amateur" al municipi.  

El grup municipal Compromís per Torregrossa (CP), associat al PSC, a l’oposició, no és partidari del projecte “per l’elevat cost i impacte ambiental, agreujat ara per un increment molt important”, asseguren. Aquesta formació creu necessari reformar les instal·lacions del camp de futbol i entorn però veu excessiva la inversió de la gespa artificial i aposta per mantenir la natural. Per CP, caldria prioritzar altres intervencions “més urgents i que serveixin per millorar la qualitat de vida de tota la població de Torregrossa”. L’alcaldessa replica que, “a més de l’estalvi d’aigua del nou sistema”, “mantenir la gespa natural en un context de sequera és inviable” i, tot i que admet que la inversió inicial del canvi és elevada, assegura que “el cost de manteniment serà més baix que el de la gespa natural”. Zamora subratlla que “durant 40 anys no es va fer cap actuació al camp de futbol”.