- Redacció

Dinou municipis del Segrià i les Garrigues rebran cinc milions més del Fons de Transició Nuclear

Són 257.727 euros per poble, que responen a un segon pagament del Fons de 2023, després que la Generalitat n’hagués fet un de 174.000 per municipi.

Reunió d'avui a Gandesa. (foto: Anna Ferràs/ACN)

Els Consells Comarcals del Segrià i Les Garrigues han aconseguit un segon pagament per part del Fons de Transició Nuclear, que aquest matí s'ha fet públic en la reunió convocada per l'Òrgan de Governança del Fons a Gandesa i que ha estat presidida pel conseller delegat de l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa, ACCIÓ, Albert Castellanos.

L'Òrgan de Governança ha manifestat que es procedirà a un pagament de 257.727,52€ per municipi als nou municipis del Segrià i deu de les Garrigues que són beneficiaris del Fons de Transició Nuclear. En total son 4.896.822,88€, que responen a un segon pagament del Fons de 2023, després que la Generalitat hagués fet un primer pagament de 174.000€ per municipi. Aquest segon pagament, segons s'ha compromès Castellanos, es farà a partir del mes de setembre.

Els municipis que son beneficiaris d'aquesta important suma de diners pertanyen al grup PENTA II. L'àmbit geogràfic que abasten els pagaments es correspon amb els municipis –en aquest cas, de Segrià i les Garrigues– que es troben en un cercle no superior a 30 quilòmetres de radi, concèntric amb les centrals nuclears, dins les zones de planificació I i II del Pla d'emergència nuclear exterior a les centrals
nuclears d'Ascó i Vandellòs.

Tant David Masot com Antoni Villas, presidents del Consell Comarcal del Segrià i les Garrigues respectivament, han manifestat la seva satisfacció per la quantitat econòmica que rebran els 19 municipis, "que serà una empenta pel creixement econòmic i una eina fonamental per millorar l'eficiència energètica i evitar el despoblament", ha declarat Masot.

Els municipis beneficiaris del pagament del Fons de Transició Nuclear son, al Segrià: Aitona, Alcanó, Almatret, La Granja d'Escarp, Llardecans, Maials, Sarroca, Serós i Torrebesses. A Les Garrigues son: Bellaguarda, Bovera, La Granadella, L'Albagés, El Cogul, Granyena, Juncosa, La Pobla de Cèrvoles, Els Torms i El Soleràs.

Per tal que es faci efectiu el segon pagament del Fons de Transició Nuclear, l'Òrgan de Governança exigirà a cada municipi la presentació d'una memòria tècnica, la qual cosa suposa una novetat respecte
a les obligacions que s'assumien amb el primer pagament. A la reunió del Fons de Transició Nuclear a Gandesa hi ha estat també present el secretari de la Cambra de Comerç de Lleida, Josep Ramon París.