CULTURA
- Redacció / Juneda

‘Màtria Tabac’ torna al Foment arran de l’èxit a l’estrena del desembre

L'obra reconstrueix la història del caliquenyo junedenc amb una dotzena d'intèrprets del poble coordinats pel grup Esclat. La companyia lleidatana Íntims Produccions va fer el guió i la dramatúrgia de l'espectacle. 

Assaig de l'espectacle (X.Minguella)

Les aromes i la història del caliquenyo junedenc tornaran a omplir l'escenari el proper dissabte 13 d'abril. El Teatre Foment ha programat de nou per a aquella data l'espectacle Màtria Tabac que va estrenar el passat 30 de desembre amb èxit de públic i que comptava amb un repartiment coordinat pel Grup Esclat i el guió i la dramatúrgia de la companyia lleidatana Íntims Produccions.

L'obra és fruit d'un procés de creació col·lectiu i va sorgir de la recerca etnològica de Núria Alamon, Jordi Quer i Isidre Pinyol. A més a més, enllaça i complementa l'exposició de llarga durada Caliquenyos, el tabac clandestí de Ponent, que es pot veure al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) des de l'estiu passat.

Màtria Tabac posa en escena una dotzena d'intèrprets de Juneda de diferents edats. Abans de l'estrena, alguns no havien fet mai teatre. Això és així perquè al mateix temps que recupera i ficciona l'elaboració dels populars cigarrets, el projecte també volia servir com a punt de partida per reactivar un grup de teatre adult.

La presidenta del grup Esclat, Sandra Boneu, explica que els participants tenen ganes de continuar fent obres i, si es pot, portar-les a altres municipis. Les entrades ja es poden adquirir al web del Teatre Foment per 2 €.

Expectació per 'Altsasu'
La companyia basca La Dramática Errante presentarà una setmana després, el divendres 19 d'abril, l'obra Altsasu, que recrea el cas d'un grup de joves d'aquest municipi navarrès acusats de terrorisme i sentenciats a presó després d'una baralla de bar amb uns agents de la Guàrdia Civil fora de servei.

L'espectacle reflexiona sobre aquell incident, sobre el muntatge judicial i sobre i com es va convertir en un cas mediàtic. Altsasu va ser una creació molt aplaudida pel públic i la crítica el 2023 i va ser finalista de dos premis Max. Tres quartes parts de les entrades ja estan venudes.