CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Tret de sortida a l'Any Manel Giné Freixes

Una comissió integrada per representants d’entitats i l’Ajuntament de les Borges presenta les primeres activitats per recordar l’activista cultural, mort fa deu anys.

(foto: M.A.)

Aquest dimarts s’ha presentat a la sala de plens de l’Ajuntament de les Borges Blanques l’Any Manel Giné Freixes, una iniciativa ciutadana i institucional per recordar i reivindicar al llarg dels pròxims mesos el qui va ser un important activista cultural a la capital garriguenca, mor avui fa 10 anys. De moment, ja hi ha dues activitats concretades: una taula rodona aquest divendres 17 de maig, a la sala Maria Lois, en què intervindran persones vinculades a les diferents facetes de la seva trajectòria (excursionista, revista Terrall, recerca historiogràfica, etc), i una caminada als Bessons, cim emblemàtic de la localitat, on es llegiran fragments de clàssics literaris grecs, italians i francesos.

La comissió impulsora de l’homenatge està formada, a més de l’Ajuntament, per la revista Terrall, el Centre Excursionista Borges-Garrigues, el Centre d’Estudis de les Garrigues, la biblioteca Marquès d’Olivart i l’Espai Macià. Giné va ser cofundador d’algunes d’aquestes entitats. “Ens sembla especialment interessant que una agenda de memòria no la impulsi només l’Ajuntament sinó que sigui el fruit de la coordinació entre diferents entitats del poble, una bona mostra de la manera que entenem que és idònia, perquè promou el múscul del teixit associatiu de les Borges”, ha explicat l’alcalde, Josep R. Farran, en la presentació. Una idea que també ha secundat Salvador Sementé, membre de la revista Terrall i d’aquesta comissió mixta: “el Manel Giné potser és la primera figura per la qual les entitats s’han coordinat per homenatjar, però n’hi ha moltes altres per reivindicar, i és interessant que es faci a través d’aquestes agrupacions de gent”.

Els promotors de la iniciativa recalquen que, més enllà d’aquestes dues primeres activitats, l’Any Manel Giné Freixes no queda tancat, sinó que la intenció és anar programant-ne més. Farran ha exposat, per exemple, que s’hi vol vincular el Correllengua i que s’està buscant finançament per crear una beca Manel Giné que promogui la recerca en els camps que ell va estudiar. Igualment, hi ha sobre la taula l’organització d’unes jornades de pensament, l’apropament de Giné als escolars de les Borges a través de la biblioteca i la publicació d’una edició especial de la revista Terrall, per la qual ja hi ha tots els articles recollits.