- Redacció / Les Borges Blanques

Convoquen una protesta a les Borges per exigir solucions a InmoCaixa en la problemàtica delinqüencial als seus pisos

Veïns i veïnes de la població demanen que l’entitat bancària, en tant que propietària de la major part de pisos ocupats indegudament, s’hi impliqui “ de manera decidida i seriosa”.

InmoCaixa és propietària en una major part dels pisos de l'immoble. (foto: arxiu)

Veïns i veïnes de les Borges Blanques han convocat per demà dimecres a la una del migdia una concentració davant l’oficina de la Caixa de la capital garriguenca per exigir a l’entitat bancària que “s’impliqui de manera decidida i seriosa” en la problemàtica dels pisos de l’avinguda Santiago Rusiñol, la major part dels quals són propietat de la seva divisió immobiliària i són objecte d’ocupacions il·legals.

En concret, la convocatòria sorgeix després que la nit de diumenge a dilluns es robessin dos vehicles, que van aparèixer calcinats al cap de poques hores als afores de la població, episodi pel qual els Mossos d’Esquadra han obert una investigació, tot i que encara no hi ha hagut detencions al respecte. La convocatòria també coincideix amb una reunió celebrada ahir al vespre entre govern municipal i un grup d’agricultors que es troba periòdicament per abordar qüestions de pagesia i seguretat. El malestar ha crescut arran de robatoris ocorreguts en els darrers mesos i de l’arribada al bloc en qüestió d’un nou contingent de gent amb un marcat perfil delinqüencial, diferent dels residents que hi ha hagut fins ara. 


Els dos vehicles robats i cremats la nit de diumenge. 

“Exigim que la Caixa aporti la part de solució que li pertoca, com a propietària dels pisos que és i disposant com disposa dels mitjans per fer-ho”, diu la convocatòria veïnal, “perquè ja n'hi ha prou que aquesta entitat bancària miri cap a un altre costat i haguem de pagar els seus plats trencats”, conclou.

Actualment, a l’immoble hi ha 50 pisos propietat d’InmoCaixa, un de Caixabank i una vintena del fons d’inversió Coral Homes, a més de quatre o cinc de particulars.

El govern municipal denuncia inacció de la propietat
Des de l’Ajuntament s’aplaudeix que veïns i veïnes s’hagin organitzat per denunciar el que qualifiquen d’”inacció i gestió nefasta d’InmoCaixa durant aquests anys”. “Com a propietària de bona part de l’immoble no ha fet res per regular adequadament l’accés a l’habitatge”, diu l’alcalde, Josep R. Farran, “i això s’està traduint en que hi ha pisos ocupats per persones amb un perfil delinqüencial impropi d’una comarca i un municipi com el nostre i ho pateix el conjunt de la ciutadania de les Borges i especialment els mateixos veïns de l’edifici que tenen la voluntat de construir allí el seu projecte de vida”, afegeix Farran, que posa com a exemple el cas de l’estiu passat a l’avinguda Francesc Macià, en què la propietat “va assumir la vigilància davant una ocupació vinculada a la pràctica delictiva”.

Pel govern municipal, la solució “ja no passa perquè InmoCaixa continuï sent la propietària de l’edifici, ja que en aquests 15 anys ens ha portat on ens ha portat, sinó per canviar de terreny de joc i que la propietat sigui del consistori i d’altres actors”, diu l’alcalde. En aquest sentit, assegura que fa setmanes que hi ha converses amb l’entitat bancària, i es preveu obrir-ne també amb Coral Homes.

A principis de maig, en la reunió de la junta local de seguretat els representants municipals també van demanar al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que el departament pressionés la propietat per a que s'avingués a negociar solucions. Fonts policials asseguren que s’està treballant molt intensament en aquesta situació però, alhora, fan una crida a la calma davant afirmacions que han circulat sobre atractaments a punta de navalla o extorsions a comerços, ja que són falses. De fet, recorden que l’índex delinqüencial a la població no ha augmentat.