CULTURA
- Redacció / El Vilosell

El Vilosell tornarà a celebrar els cuplets en català de Rossend Llurba

Festival. L’Ajuntament i el director i dramaturg Xavier Albertí preparen la segona edició de l’espectacle ‘El Vilosell canta Rossend Llurba’. Serà un concert espectacle amb actors de renom com Mon Plans i Carme Sansa.

Un dels cuplets intepretat en l'espectacle del 2022. (Foto: X.M.)

L'Ajuntament del Vilosell va construir el 6 d'agost del 2022 un teatre efímer de bales de palla per acollir el concert espectacle El Vilosell canta Rossend Llurba. Festival de cuplets en català. El xou estava dirigit pel dramaturg, director d'escena, actor i compositor Xavier Albertí, que té una casa al poble i que havia ajudat els anys anteriors a recuperar la figura de Llurba, originari del Vilosell i que va ser el primer autor  d'aquest gènere de cançó lleugera i satírica en català. Aquell dia van pujar a l'escenari actors de renom com Sílvia Marsó, Roberto G. Alonso, Mont Planas, Oriol Genís, Carme Sansa i Jordi Domènech i la soprano Núria Dardinyà. Els intèrprets van cantar cuplets de Rossend Llurba i en van repassar la trajectòria.

Dos anys després, l'equip de govern del Vilosell treballa de nou amb Albertí per celebrar una segona edició d'aquella actuació. D'acord amb les primeres informacions, el concert, que tindria lloc el diumenge 4 d'agost, comptaria de nou amb un teatre efímer de bales de palla com a espai i tornaria a comptar amb figures reconegudes de l'escena com Plans i Genís. Des de l'Ajuntament expliquen que ja s'han posat en marxa per a la programació d'aquesta activitat mentre, en paral·lel, treballen per aconseguir finançament d'administracions superiors, com és el cas de la Diputació de Lleida, que permetin tota la logística sense que suposi un greuge per al consistori ni les persones que hi prendran part.   

Recuperació progressiva
El 2011, Xavier Albertí va explicar en el pregó de festa major del Vilosell la rellevància de Llurba. El 2017, coincidint amb el centenari de la redacció del primer cuplet en català per part d'aquest, La font del Xirineu, se'n va editar unes memòries i al poble s'hi va dedicar unes jornades culturals. També es va col·locar una placa a la casa on va néixer. El 2018, es van promoure unes noves jornades culturals sobre el patrimoni musical popular.