COMARCA
- L'Albagés

L’Albagés es declara municipi “moralment exclòs de la Constitució Espanyola”

El Ple de l’Ajuntament de l’Albagés, reunit en sessió ordinària el passat 8 de juliol, va aprovar declarar el municipi “moralment exclòs de la Constitució espanyola” en una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional que retalla l’Estatut de Catalunya. El text es va aprovar amb els 4 vots a favor de l’equip de govern, independents vinculats a esquerra Republicana i un en contra del partit de l’oposició, vinculat el PSC.


La moció està basada en el text acordat per l’ajuntament de Port de la Selva, el primer municipi que va prendre aquesta decisió després de conèixer la sentència. Segons va explicar l’alcalde de la localitat, Albert Donés, el consistori va demanar a l’Ajuntament de Port de la Selva una còpia de la seua moció per aprovar-ne una de similar. “La vam adaptar i també hem afegit coses”, va remarcar el primer edil.


El text titlla “d’humiliant, desproporcionada i poc o gens democràtica” la sentència del Tribunal Constitucional. Així mateix, considera que aquesta retalla “molt greument tota vegada que injustificada i il·legítimament l’Estatut en qüestions clau per l’autogovern català” com són la llengua, la justícia o el finançament. A més, la moció estima que “el sostre de l’autogovern de Catalunya dins de l’Estat espanyol es tanca molt per sota de les aspiracions del poble de Catalunya” i que la reforma de la Constitució espanyola, amb l’objectiu d’encaixar les aspiracions d’autogovern es certifica “com una quimera del tot impossible, atès que requeriria el suport de dues terceres parts de les Corts espanyoles, una cambra dominada pels mateixos partits espanyols que van retallar l’Estatut”. Finalment, el consistori fa una crida als veïns de l’Albagés i de la resta de catalans a participar “massivament” als actes públics en contra d’aquesta sentència.

El text titlla “d’humiliant, desproporcionada i poc o gens democràtica” la sentència del Tribunal Constitucional i estima que "el sostre de l'autogovern de Catalunya dins de l'Estat espanyol es tanca molt per sota de les aspiracions del poble de Catalunya"


L’Albagés no és el primer municipi de la comarca que decideix declarar-se “moralment exclòs de la Constitució espanyola”. Se suma així a Tarrés i al Consell Comarcal de les Garrigues que ja ho van fer en la seua darrera sessió plenària, respectivament.