- Redacció

La geganta Elisabeth Eidenbenz, del borgenc Jordi Arnau Espuga, trepitja per primera vegada la Maternitat d'Elna

Es va presentar el desembre de l’any passat i des de llavors ha fet nombroses sortides, però no havia ballat encara al recinte de la maternitat fundada per l’activista suïssa.

Ballada de la geganta a la trobada de dissabte. (foto: D.F.)

Dissabte passat, 21 de setembre, va tenir lloc a Elna (el Rosselló) la Trobada de Petites Elna i Naels, una cita que se celebra cada dos anys, des del 2008, per aglutinar els infants que es diuen així, molts dels quals en honor a la maternitat que hi va haver en aquest municipi nordcatalà entre 1939 i 1944 i que va acollir desenes de dones refugiades, exiliades de la Guerra Civil, que estaven embarassades i havien de donar a llum. En aquell període hi van néixer prop de 600 nens i nenes. 

La maternitat la va fundar la suïssa Elisabeth Eidenbenz, i la colla gegantera d’Elna va decidir dedicar-li una geganta. La figura és obra del mestre geganter Jordi Arnau Espuga, de les Borges Blanques, i es va presentar el desembre de l’any passat. En declaracions al diari Segre, Espuga va explicar que va conèixer la colla el 2018, quan el van nomenar padrí del gegantó Hanníbal Barca, i des de llavors hi ha mantingut relació. El maig de l’any passat li van proposar de fer la geganta basada en Eidenbenz i hi va estar treballant durant set mesos. La figura fa 3,2 metres d’alçada i pesa 33 kg. 

Des de la presentació ha fet ja nombroses sortides amb la resta de gegants d’Elna, principalment amb la parella Miró el Vell i la Quíxol. La geganta d’Eidenbenz ha ballat, per exemple, a Cotlliure, a Pollestres, a Portvendres, a Tuïr, a Puigcerdà, a Balsareny, a Barcelona, a Millàs, a Montbrió del Camp, a Argelers, a Castelló d’Empúries, a la Bisbal d’Empordà i a Ponts, però encara no ho havia fet a l’emblemàtica maternitat on va treballar la seva referent històrica. Dissabte passat, amb motiu de la Trobada de Petites Elna i Naels, va ser la primera ocasió. Els membres de la colla gegantera van aprofitar per presentar la geganta i explicar-ne la història. Segons van dir, el nen que porta en braços es diu Jordi, en honor al seu contructor, el borgenc Jordi Arnau Espuga.

Altres connexions garriguenques amb Elna
A banda del vincle que tenen moltes Elnes amb la maternitat rossellonesa i, ara, de l’autoria de la geganta d’Elisabeth Eidenbenz, hi ha altres vincles garriguencs amb Elna. Un és el ja esmentat apadrinament que Espuga va fer del gegantó Hannibal Barca, l’estiu del 2019, amb la Cleòpatra borgenca com a padrina, junt amb el gegant Aldric, de Cassà de la Selva; i l’altra és la incorporació que l’Ajuntament d’Elna va fer el mateix any d’un quadre del pintor d'Arbeca Manuel Batalla Moyà. L'acrílic es titula "D'Argelers a Elna"i representa una exiliada republicana, embarassada, i el seu fill al camp de concentració d'Argelers, per anar a parir a la maternitat. Batalla va dedicar la pintura a la seva néta Elna i va decidir fer-ne donació per tal que pogués ser exposat a la Sala Elisabeth Eidenbenz de l'edifici que va acollir la maternitat.


Apadrinament del 2019, amb Espuga i la geganta Cleòpatra.


Pintura de l’arbequí Batalla donada a l’Ajuntament d’Elna.