GASTRONOMIA
- Redacció

Esmorzars de forquilla amb l'oli verge extra com a protagonista

Sis establiments de les Garrigues Altes s'uneixen per oferir plats típics de la comarca coincidint amb la nova collita de l’oliva.

Presnetació del projecte a la Diputació de Lleida.

El divendres 14 de novembre es va presentar a Lleida, a la seu de la Diputació, el projecte "Esmorzars de forquilla extra verge", que es durà a terme en sis establiments de les Garrigues Altes durant els caps de setmana del que queda de novembre i almenys fins el 15 de desembre. S'hi han sumat bar Ros (Bellaguarda), la Garbinada (Granyena), bar Casal (Juncosa), bar Sport (la Granadella), Centre Recreatiu (el Cogul) i el forn de pa-cafeteria cal Pebre (Bovera).

L'objectiu és donar a conèixer l'oli nou en el seu context natural i reivindicar el producte local, la cuina de poble i el paper dels bars i restaurants com a espais de vida i identitat. Els sis establiments oferiran plats típics de la comarca, acompanyats d'oli de les cooperatives i molins locals, coincidint amb l'arribada de la nova collita. Benito Gili, responsable de la Garbinada, explica que els esmorzars de forquilla estan de moda i cal aprofitar-ho, "tenim un producte estrella com l'oli per donar a conèixer aquesta comarca", diu.

La iniciativa s’emmarca en el programa “12 mesos, 12 paisatges”, dins la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia. Si al gener s’havien fet activitats lligades al paisatge de la pedra seca, aquest novembre el protagonisme és per a les oliveres i l'oli d'oliva verge extra. A més dels esmorzars de forquilla, l'agenda inclou la Mostra Gastronòmica de les Garrigues i “Entre molins”, iniciada el 8 de novembre.

El 26 de novembre es presentarà a les Borges Blanques el projecte Carretera de l'Oli, que uneix en una ruta de 130km 16 municipis, productors i restauradors i espais patrimonials. A Torrebesses i Maials s’han fet recorreguts d'oleoturisme en BTT del Consell del Segrià i també se'n faran a Llardecans i Aspa. El cap de setmana del 22 i 23 de novembre, per altra part, tindran lloc la fira de l'Oli Verd de Maials i la Fira de Santa Caterina i de l’Oliva Arbequina a Arbeca.