El calendari firal de l'oli té una cita ineludible la segona meitat del mes de novembre, la Fira de l'Oli Verd de Maials, que és un dels esdeveniments amb més trajectòria d'aquestes característiques a les Garrigues i al conjunt del país. Enguany, la 28a edició del certamen té lloc els dies 21, 22 i 23 amb un programa variat que partint del verge extra local difon també la cultura i patrimoni del municipi i de les Garrigues.
Preludi esportiu i paisatgístic
El diumenge 16 de novembre, el poble ja va acollir la sortida i arribada d'una de les rutes d'oleoturisme en BTT elèctrica organitzades per l'àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell Comarcal del Segrià, sota el nom "Segrià, Terra de Bons Productes". Els assistents van recórrer la vall fins a l'emblemàtic Arc d'Adà (ja al terme de Llardecans) i, en acabat, van fer un tast de productes de km 0 a cura del xef Ivan Pascual. Els caps de setmana anteriors s'havien promogut altres sortides esportivogastronòmiques a Torrebesses i Aitona. Per l'alcalde, David Masot, aquesta cita de l'ens comarcal era "un preludi" esportiu, lúdic i paisatgístic del que ha de ser la fira: la descoberta de l'oli i tot el que l'envolta. Masot apunta igualment al desig de continuar fent créixer l'esdeveniment amb aquestes activitats prèvies, complementàries del programa oficial.
Oli, tasts i cultura
La presentació del llibre Maials, ànima de pedra. Històries d'un paisatge silent marca un primer tret de sortida de la Fira, el divendres 21 de novembre. El volum, a càrrec del maialenc Xavier Aresté i Martí, posa en valor el paisatge agrícola i de pedra seca del terme a partir de fotografies i comentaris dels elements més destacats. La publicació ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

(foto: Xavi Minguella)
Durant els dos dies centrals de l'esdeveniment, el dissabte 22 i el diumenge 23, s'hi mescla la presentació de l'oli nou de la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, els tastos i experiències gastronòmiques i la difusió patrimonial. Per començar, l'entitat arrencarà els dos dies amb esmorzars populars de brasa i verge extra, just abans de l'obertura del recinte firal. També ofereix visites a les seves instal·lacions per explicar l'elaboració de l'oli. És al pavelló municipal i el seu voltant on tenen lloc el dissabte els tallers i tastos a càrrec de productors i elaboradors de referència, com són Melmelades Torre Roca, Pangea Chocolate. L'extècnica de la DOP les Garrigues i membre del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, Pilar Pardell, torna a oferir el diumenge una jornada per aprendre a tastar. És una fixa del programa i el 2024 va ser homenatjada per la seva trajectòria. "Hi tinc un vincle molt especial amb Maials", explica Pardell, que és natural de la Granadella, tant amb l'Ajuntament com també amb la Cooperativa". Per això afirma que "sempre que em conviden, vinc, ho faig amb molt de gust".
En el pla cultural, el cantant Lo Pau de Pons clausura la jornada del dissabte amb un concert a la Societat. El diumenge, la maialenca Mercè Quer condueix una visita guiada pels carrers del municipi, per descobrir les façanes i històries d'una vintena de cases dels segles XVIII, XIX i principis del XX, racons històrics i arquitectònics com el Portal del Tossalet, a més de l'església de l'Assumpció. Això serà abans de la presentació de la revista Horitzons i del reconeixement al seu editor, Antoni Gelonch, com a nou Amic de l'Oli. L'advocat, col·leccionista, escriptor i mecenes lleidatà pren el relleu de l'actor i humorista Cesc Casanovas, del xef Nandu Jubany, dels impulsors de la fira (en el 25è aniversari) i de Jordi Mestre, per citar-ne alguns. A aquests, cal sumar les exposicions artístiques dintre de l'espai firal i l'obertura dels museus de Cal Cabalesila i de nines de Mercè Prats. L'alcalde de Maials, David Masot, subratlla la col·laboració activa dels veïns del poble en aquesta demostració patrimonial i cultural del municipi. Els geganters de Maials també hi fan acte de presència.
A nivell polític, el conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, serà l'encarregat d'inaugurar la fira. La clausurarà Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia.
Mercat firal consolidat
Fins a vuitanta expositors entre productors alimentaris, artesans, entitats locals i tallers i representants de maquinària d'ús agrícola participen aquest 2025 en el mercat de la 28a Fira de l'Oli Verd de Maials. És una xifra lleugerament més alta que les edicions anteriors i tornen a omplir tant l'interior amb l'exterior del pavelló municipal. L'alcalde David Masot indica un relleu en algunes paradetes i l'entrada de nous productors, en un espai que bull d'activitat durant el cap de setmana. Indica, fins i tot que hi ha "llista d'espera".

(foto: Xavi Minguella)
Bons rendiments i sensacions
L'inici de la campanya no ha estat exempt de pressió per la Cooperativa del Camp Foment Maialenc. L'entitat havia demanat endarrerir el certamen del tercer al quart cap de setmana del mes. Era una estratègia per ajustar-se millor al calendari d'enguany i, al mateix temps, garantir la disponibilitat de verge extra per a totes les persones que aprofiten la fira per abastir-se. Una forta calamarsada caiguda la matinada del 6 de novembre sobre una àrea d'unes 700 ha entre Maials, Almatret i Seròs, però, va fer disparar les alarmes. Es tractava d'una zona amb camps de secà però també de regadiu. Tot i ser un fenomen molt localitzat, va forçar la cooperativa a accelerar la collita. El president, Francesc Teixidó, explica com en les posteriors 72 hores van collir tota aquella zona amb un desplegament de maquinària inaudit. Hi havia treballant "fins a cinc veremadores a la zona zero". Volien salvar el màxim d'olives de l'àrea.
L'esforç productiu d'aquelles jornades, l'entrada de les olives de secà, per evitar que comencessin a caure, i la feina habitual de cada campanya, fan que s'arribi a la Fira de l'Oli Verd amb una mica més de 3 milions de quilos d'olives recollides, al voltant d'un 40% del que es preveu que sigui el total de la campanya. "Hauríem volgut un inici de campanya més compassat", confessa Teixidó, "però les circumstàncies ens l'han fet avançar". En relació amb la qualitat de l'oli, se'n mostra molt satisfet.
De la mateixa manera que al conjunt de la comarca, els rendiments a Maials són molt més alts que no pas la campanya passada, marcada per unes pluges de tardor que van omplir les olives d'aigua. El president de la cooperativa de Maials indica que, per contra d'un rendiment mitjà "de rècord negatiu" el 2024, quan no se superava el 13,5%, aquest novembre troben partides de secà que ja no baixen del 22%. Aquestes bones sensacions enllacen amb les darreres previsions de la DOP Les Garrigues, de la qual Maials és una de les cooperatives més importants. El Consell Regulador estima una producció total de 6 milions de quilos d'oli d'oliva verge extra. És gairebé el doble respecte les xifres de la DOP de la campanya passada, en què se'n van produir 3,5 milions. El president de l'ens,Enric Dalmau, apunta a una collita "normal".
Un darrer indicador que havia portat l'oli d'oliva als titulars és el del preu de venda. La cooperativa de Maials el comença a vendre a 38 € la garrafa de 5 l, és a dir, a 7,6 €/l. Això suposa un petit descens respecte del 2024, quan estava a 41 € la garrafa. Una baixada que creuen que serà similar al conjunt del sector.