COMARCA
- Llardecans

Llardecans licita les obres de renovació de la xarxa d'aigua

L'esglèsia té des de fa temps problemes d'humitat a causa de les filtracions

L’Ajuntament de Llardecans ha licitat les obres per dur a terme la renovació de la xarxa d’aigua potable municipal. En declaracions a SomGarrigues, l’alcalde en funcions, Josep Maria Pardell, ha explicat que es tracta d’una actuació “urgent i prioritària” atès que la xarxa té més de 60 anys; les canonades es troben en mal estat i són de plom, material “molt cancerigen” emprat en les construccions anteriors al anys 80. A hores d’ara, una trentena d’empreses ja s’han mostrat interessades en aquest projecte tot i que el període de presentació d’ofertes no finalitza fins a finals de juny.

Les obres contemplen la instal·lació d’un doble sistema que permetrà separar en dues canonades l’aigua destinada al consum domèstic del de la resta d’usos, per exemple, la utilitzada per al reg d’horts o granges. La importància d’aquesta nova xarxa innovadora rau en el fet que permetrà un estalvi més que considerable. Tal i com denuncia Pardell, actualment els veïns de Llardecans es troben amb una situació insostenible: paguen més d’un euro per metre cúbic independentment del seu ús, sigui o no per a consum domèstic. Amb la instal·lació de dues canonades, el preu de l’aigua que va destinada a jardins, horts, granges o boques d’incendi se situaria al voltant dels 20 cèntims per metre cúbic. La canonada d’aigua per a ús domèstic es continuarà agafant de l’actual presa al pantà d’Utxesa. La canonada destinada a altres usos es proveirà del Segrià Sud.

El projecte, amb un pressupost de més 560.000 euros, permetrà alhora acabar amb el problema de les fuites o filtracions. Segons Pardell, el mal estat de les canonades fa que en algunes parts de la població, especialment la zona alta, hagi cases amb problemes d’humitat. “A l’església per exemple cada quinze dies s’han de buidar cisternes” diu Pardell. El consistori calcula que aproximadament un 24% de l’aigua que subministra actualment la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues es perd, xifra que suposa uns 16 milions de litres a l’any.

L’obra està previst que s’iniciï el proper mes de setembre i té un termini d’execució de sis mesos.