CULTURA

El programa de TVE Catalunya 'Racons' viatja avui les Garrigues

Foto: Arxiu. Imatge durant les obres de restauració de la IV fase

El programa de TVE Catalunya Racons (en aquest enllaç podreu veure un avançament del programa d'aquest vespre) viatja aquesta nit a dos quarts de nou del vespre a les Garrigues per visitar diversos indrets plens de vida, d’història i de riquesa. Racons s’atansarà al Parc Temàtic de l’Oli, on es poden contemplar oliveres mil·lenàries, algunes de l'època romana. El mateix d’oli amb el que el cuiner propietari del Ecomuseu de l’Oli, prepararà un plat típic de Les Garrigues, la Catxipanda de cargols.

El programa continuarà el seu viatge fins al Cogul per admirar les pintures rupestres dels primers pobladors llevantins a un dels conjunts d’art prehistòric més importants de Catalunya, l’anomenada Cova dels Moros, al Cogul. Tot seguit, passejaran per la fortalesa ibérica dels Vilars d’Arbeca, un poblat fortificat, habitat entre el 750 i el 325 anys de la nostra era, que és singular per la decisió dels habitants dels Vilars d’emplaçar-lo sobre un barranc, en funció de les seves possibilitats agrícoles, renunciant a les defenses naturals dels turons propers.

Racons s’atansarà també al petit municipi de la Floresta, famós per la qualitat de les seues pedreres, que daten d’èpoques immemorials i que van afavorir una indústria d’una pedra admirada arreu del món. I també es parlarà sobre la història del castell de la Floresta, una impressionant fortalesa, aixecada al segle XIV on es troben vestigis de l'època romana.

Viatjant cap al sud de la comarca de les Garrigues arribaran a la Serra de la Llena. Allí es visitarà l’Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles, on s’explicarà tot el que es pot saber sobre el conreu i l’elaboració de l’oli.

Desprès de que una enòloga expliqui els secrets dels vins de la comarca i la denominació Costers del Segre, un pastisser prepararà unes Orelletes, les postres típiques de les festes major de les Garrigues, elaborats amb oli d'oliva verge d’Arbeca. Finalment, també es visitaran els paisatges frondosos i plens d’aigua de Les Garrigues. Seguint l’entramat de canals i sèquies del Canal d’Urgell descobriran un espai construït durant segles per homes que han lluitat per aconseguir l’aliment que dóna vida a la terra i que ara també ofereix possibilitats d’oci amb rutes a peu, a cavall o en bicicleta.

El programa Racons és un viatge per alguns dels indrets, rutes o itineraris que  ofereix l’àmplia varietat i riquesa de l’entorn natural i paisatgístic, i del patrimoni cultural de Catalunya. S'emet cada dijous de les 20.30 a les 21.00 hores.