Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

Paisatges: memòria i relat

Els nostres paisatges contenen moltes històries: de la climatologia; de les mans de generacions que hi van construir espones i marges; de vendes que expliquen necessitats econòmiques o deutes censals que feien possible seguir tirant endavant; els protocols notarials, al cap dels anys, narren petites històries de matrimonis fermats en capítols matrimonials que volien l’augment del patrimoni; de vendes forçades per l’enviduament o males anyades.

La cuina i els plats que ens han arribat són retalls de memòria de la pitança que nodria el dia a dia, les festes i les grans celebracions. També la gastronomia és paisatge; conté el relat que explica com s’ho feien per fer diferent un àpat diari d’una celebració de Nadal o de festa major; l’escassetat agullonava la imaginació culinària. Només es consumia producte de casa; es consumia proximitat perquè no hi havia llunyania possible.
La cultura és un altre paisatge digne de ser visitat. Paisatge format pels costums, festes, contes i cançons que ens han llegat per explicar com s’expressa el goig, l’alegria i el dol; la manera i el moment de sembrar, de plantar, d’empeltar, de tallar el bosc, de veremar i de collir.

Tots aquests paisatges donen sentit al pa, al vi i a l’oli nostres. A la nostra comarca, per treballar la terra, abans va caldre abancalar el territori; i quina contundent bellesa de marges no ens ha regalat aquesta necessitat. Calia aixoplugar-se i donar recer als animals mentre la gent collia, vet aquí les cabanes de volta que ens fan badar admirats. Calia tenir aigua a prop malgrat la pluja escassa. Per això avui encara ens fascina l’habilitat i l’esforç amb l’escoda per buidar cisternes, cucons, canals i piques, basses i l’enginy dels aljubs.
Vet aquí els múltiples paisatges de l’oli d’aquest territori nostre: construccions agrícoles, gastronomia i cultura que li donen sentit. Són el relat que es pot oferir als visitants a través del turisme de l’oli. El I Curs d’Oleoturisme a les Garrigues pretén obrir el gran llibre dels nostres paisatges perquè tothom el pugui llegir i aprendre’n.